100 jaar architectuur in Rotterdam

2007: De Condor

Monika Ketting (Dok Architecten / HENK Architecten)

Aan het eind van de Digna Johannaweg in Hoogvliet aan de rand van een nog te ontwikkelen park staat een relatief fors woongebouw op dubbelhoge  palen. Het ontwerp is afkomstig van Atelier Zeinstra van der Pol, inmiddels DOK architecten geheten. Projectarchitect Monica Ketting is nog tijdens de bouw begonnen met het bureau HENK, zodat het project nu op naam staat van beider bureaus.

De architecte wilde een traditioneel massief bouwvolume vermijden. Daarvan probeert Hoogvliet juist los te komen. Gezocht is j naar  meer lucht en licht, naar een associatie met wat men in een park kan aantreffen. Als referentie voor het ontwerp werd gekozen voor het beeld van een uitkijktoren, zoals die vaak in bossen te vinden zijn. 

Appartementengebouw de Condor vormt de overgang tussen de woonwijk en het parkgebied. Onder het gebouw door blijft het park zichtbaar vanuit de wijk. Het gebouw heeft een boomerang vorm of, zo men wil, de vorm van een condor die zijn vleugels uitslaat.. Per etage heeft het 6 etages tellende gebouw acht apartementen, bereikbaar vanuit een centrale hal en een gallerij. De centrale hal bevindt zich in de knik in het midden. Onder het gebouw, tussen de pilaren, is een parkeerplaats voor de bewoners. Een hek ontbreekt rond de parkeergelegenheid. Daar was architect Ketting  pertinent op tegen. Een laag gehouden talud vormt nu de afscheiding met het omringende groen. Goede verlichting en een slagboom moeten overlast verhinderen .
De koopappartementen liggen op de bovenste drie woonlagen. De overige, lager gelegen appartementen worden Te Woon aangeboden aan bewoners van Woonbron (een woningcorporatie) die verhuizen vanwege de vernieuwing van Hoogvliet. Bij Te Woon heeft de klant de keuze uit vier huur- en koopvormen.

Het gebouw heeft ronde hoeken, waardoor het lijkt of de balkon- en galerijhekken zich rond het gebouw slingeren. De banden van de doorvalbeveiliging op de galerij lopen helemaal door rondom het gebouw en vormen het "gezicht" van de Condor. Het gebouw heeft daardoor een alzijdig karakter, zonder duidelijke voor- of achterzijde. De hekken wijken naar buiten uit om meer ruimte te suggereren. Door deze banden en de hoge poten waarop het gebouw staat heeft het, ondanks het forse volume, een luchtig karakter. Gelakte panelen geven de gevel en de binnenruimten een heel levendige glans, wat de architectuur versterkt en voor een zekere spanning en afwisseling zorgt. Op enkele plaatsen zijn de panelen felgroene van kleur. Dit contrasteert met de ingetogen kleuren van het witgrijze beton en het zilver van de stalen banden. Het groen is toegepast in de ruimten waar men binnenkomt, zoals het trappenhuis en de vides.  Door dat gebouw is opgetild ontbreken de gebruikelijke bergruimten op de begane grond. De bergingen zijn nu op de afzonderlijke etages gekoppeld aan de lift. 

In de Condor zijn vooral hoogwaardige en duurzame materialen toegepast, zodat het energie- en waterverbruik kunnen worden teruggedrongen. Het hout heeft het FSC-keurmerk: Forest Steward Council. Deze organisatie zet zich in voor ecologische en duurzame bosbouw.


Ook opgeleverd in 2007:

Sansevinohof, Alexander KCAP
Hofdame M de Ruiter / S. Berghuis
Woningbouw Spangensekade Mecanoo
Kantoorgebouw Sitecom Moen & Van Oosten
Diddendorp MVRDV
De Villa FAT Architects
Oosterbaken Ashok Bhalotra

 

Andere werken van Monika Ketting:

Elders

Woningen Schoolstraat Amsterdam
Woningen Het Zand Utrecht
Woonblok Elzenhagen Noord Amsterdam
Hallengebied Oud West Amterdam


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder