100 jaar architectuur in Rotterdam

2006: Plussenburg

Arons en Gelauff

Het wooncomplex voor ouderen ligt naast het winkelcentrum Keizerswaard in het centrumgebied van de zuidelijke tuinstad IJsselmonde. Dit gebied zal de komende jaren ingrijpend worden gemoderniseerd. Het complex is het eerste resultaat dat voortkomt uit een Masterplan dat de gemeente heeft opgesteld.

Het complex telt 104 huurappartementen voor ouderen. Het is geen verzorgingshuis, maar is wel aangesloten op een naastgelegen zorgcentrum waarvan zorg kan worden betrokken. Het complex valt op door zijn vorm. Enerzijds is het een schijfvormiggebouw anderzijds ook een toren. De schijfbouw komt veel voor in het centrumgebied van IJsselmonde en kwam ook voor in het masterplan. De schijf zou de begeleiding vormen vanaf de ringweg rond het centrumgebied naar het nog te maken centrale plein. De opdrachtgever wilde liever hoogbouw. De oplossing lijkt er in te liggen door een liggende schijf en een verticale schijf tegen elkaar te zetten, zodat er ook een toren ontstaat. De toren biedt mooi uitzicht over Rotterdam-Zuid en maakt het bovendien mogelijk de schijf ranker uit te voeren zonder in te leveren op het aantal woningen en het oppervlak per woning. De woningen in de schijf liggen ruggelings tegenover elkaar aan een centrale binnengang. In het torendeel liggen 4 appartementen aan één zijde, in totaal 48 appartementen. De andere zijde bestaat uit veel kleurig glas. Het gekleurde glas zorgt in combinatie met de zon en het water voor een bijzonder levendig kleurenspel in de gangen. Het schijfdeel staat niet op de grond, maar op palen in het water. Daardoor blijft het uitzicht vanuit het naastgelegen verpleeghuis grotendeels gehandhaafd.Ook de recreatiezaal ligt aan het water. De reeds aanwezige waterpartij is vergroot tot wat de architecten een slotgracht noemen. Op de begane grond zijn nog enkele andere gemeenschappelijke ruimtes, zoals een hobbyruimte nabij de entree, een was- en droogruimte en een kantoor voor de huismeester. Parkeergelegenheid voor 51 auto's is ondergronds, bereikbaar via een spiraalvormige inrit. Daarboven ligt een een "tuin", die grotendeels verhard is vanwege de afhankelijkheid van wielen, die de bewoners in toenemende mate zullen ondervinden. Deze tuin is ontworpen door bureau Inside Outside van Petra Blaise. Ze bestaat uit driehoekige perken met rietachtige beplanting. 

De balkongevels vallen op door een "golvend" gevelpatroon. Uit budgettaire overwegingen kon het balkon niet volledig over de de hele breedte van de woning worden gemaakt. Daarom is slechts de helft van het balkon breed genoeg om op te zitten. Het loopt wel door over de volle breedte van de woningen, maar loopt taps toe, zodat men wel vanaf het balkon de ramen kan wassen. Dit bespaart weer een wasinstallatie. Hierdoor ontstaat een golvend patroon. De golvingen van de balkons worden nog benadrukt door de gebogen balkonhekjes, die naar binnen en naar buiten meegolven met de vloerplaten. Een plustekenvormig betonelement verbindt de horizontale en verticale golvende betonelementen. De geheel glazen galerijgevels in 200 verschillende kleurschakeringen springen 's avonds het meest in het oog. Balk en toren zijn verschillend georiënteerd, waardoor vanaf voor- en achterkant zowel de golvingen als het glas zichtbaar zijn.

 

Onder het schijfdeel is ook een visstijger aangelegd. Dit als compensatie voor het verdwijnen van een favoriete visstek van een paar buurtbewoners. 


Ook opgeleverd in 2006:

Multifunctioneelgebouw R van 't Hoffstraat Cita architecten
De Coopvaert Diederik Dam
Deelgemeentekantoor Feijenoord J. Bekkering
Woningen en wijkbibliotheek Boezemweg Molenaar & Van Winden
Woontoren Mercurius Neutelings Riedijk
Mullerpier blok 3, 7 en 11 Neutlings Riedijk
Uitbreiding Inntel Tuns+Horsting
Dockworks Zwarts & Jansma

 

Andere werken van Arons & Gelauff:

Elders

Dierenopvangcentrum Amsterdam 2006
Woningen Bovenkerk 2006
Woningen Adriaan Pauwstraat Vlaardingen 2006

IJburg, blok 5

Amsterdam

 2005

Woningen Warmenhuizen 2002
Europan 4 Amsterdam 2002


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder