100 jaar architectuur in Rotterdam

2005: Montevideo

Francien Houben (Mecanoo)

 

Op de Wilhelminapier, naast Hotel New York, waar ooit de Holland-Amerika lijn was gevestigd, werd in 2005 het tot dan toe hoogste woongebouw (151m) van Nederland. De naam Montevideo benadrukt de kosmopolitische functie die dit gebied heeft gehad voor de stad en het land. Het verwijst ook naar een voormalig pakhuis dat hier stond en dat ook Montevideo heette. Die kosmopolitische functie moet het gebied ook weer op zich nemen. Hotel New York was de eerste stap. Andere buren van Montevideo zijn de Cruise Terminal, het Luxor Theater en  Gebouw Las Palmas, waarin het Nationaal Foto Museum is gevestigd. Andere woontorens zullen nog volgen met klinkende namen als New Orleans, Havanna (ook namen van voormalige pakhuizen) en Rotterdam.

Montevideo is een ontwerp van Francien Houben één van de oprichters van het Delftse bureau Meccanoo. Inspiratie vond Houben bij de woonwolkenkrabbers in Amerikaanse steden als New York. Het gebouw is samengesteld uit verschillende delen, waarin zich verschillende woningtypes bevinden, die namen hebben als loft, sky, city en water. De appartementen zijn niet gelijkvloers, maar zijn als het ware gestapelde herenhuizen. Het complex is voorzien van allerlei luxe voorzieningen voor de bewoners, zoals zwembad, sportschool andere diensten. Naast woningen is er ook ruimte voor 6000m² kantoren, 1900m² winkels en horecavoorzieningen. Montevideo kan gezien worden als een verticale wijk.

De constructie van de toren bestaat uit zowel beton als staal. Beton wordt gebruikt om de structuur van de City- en Loft appartementen vorm te geven terwijl de ruimtelijke mogelijkheden van staal gebruikt worden voor de hoger gelegen Sky appartementen, gelegen vanaf de 27e verdieping.


Ook opgeleverd in 2005:

Ernst & Young Johnson, Ritchie
Witte Keizer K. Christiaanse
Hotel Stroom Robert Winkels
Wartburgcollege Guido de Brès Roos en Ros
Body House J.W. van Kuilenburg, W.A. Hoogewerf
Queen of the South C.A.M Reijers
De Compagnie H.F. Kollhoff

Andere werken van Mecanoo:

In Rotterdam:

Jongerenhuisvesting 1985
Verzamelgebouw, Rochussenstraat 1988
Hillekop 1989
Woningbouw Tiendplein 1990
Ringvaartplasbuurt Prinsenland 1993
Uitbreiding Parkhotel 1995
Woongebouw de Landjes 2000
Kapel Heilige Maria der Engelen 2001

Elders

Stationsbuurt Den Haag

 1991

Bibliotheek Wageningen

 1991

Botanische Laboratorium Wageningen 

 1992

Bibliotheek Almelo

 1994

Faculteit Economie Hogeschool Utrecht

 1995

Isala college Silvolde

 1995

Centrale Bibliotheek TU Delft

 1997


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder