100 jaar architectuur in Rotterdam

2004: De Brug

JHK Architecten

Het nieuwe hoofdkantoorDe Brug van Unilever Nederland BV (een samenvoeging van drie werkmaatschappijen die in Nederland actief waren)  hangt 26 meter boven de monumentale Blue Band fabriek aan de Nassaukade op Feijenoord. Het is een rechthoekig doosvormig kantoor van vier verdiepingen dat rust op twee stalen poten. Het kantoor lijkt hierdoor te zweven boven de fabriek. Er werken hier 750 mensen. Het gebouw werd in de buurt op een braakliggend terrein gebouwd en later over het fabriekscomplex heen gerold. In de gevel zijn de voor de constructie noodzakelijke diagonalen uitgangspunt voor het verdere ontwerp. Ze refereren aan de voormalige spoorbrug de Hef, die zich hier vlakbij bevindt en die nu als monument in stand wordt gehouden.  De ondersteuningen van de nieuwbouw zijn minimaal: twee V-vormige kolommen aan de kade, kolommen op het binnenterrein, en een stalen bok naast de fabriek. In de bok zijn ook de stijgpunten en sanitaire voorzieningen ondergebracht. Het is geen overzichtelijk, traditioneel kantoor. Er zijn 12 pleinen geformeerd, ingedeeld naar categorie, en zijn er keukens en niet-conventionele vergaderplekken. Het kantoor is open en modern in aankleding en sfeer. In het kantoor zijn 750 mensen van Iglo Mora (Den Bosch), Lever Fabergé (Bodegraven) en Unilever Bestfoods (Rotterdam) hier op één plek samengebracht.

Het kantoor, een ontwerp van JHK Architecten uit Utrecht,  is onderdeel van een winnend stedebouwkundig ontwerp voor het voormalig terrein van de voormalige Oranjeboombrouwerij. Dit stedebouwkundig ontwerp is van de hand van het Rotterdamse bureau van landschapsarchitecten West8 van Adriaan Geuze. De grond die bestemd was voor de nieuwbouw is verkocht om er woningen te bouwen. Daarmee konden de meerkosten van dit gebouw opgevangen worden. Dankzij de warme relaties tussen Unilever en Rotterdam  kon het bestemmingsplan gewijzigd worden.

Kantoorgebouw De Brug verwierf in 2002 de demonstratiestatus Industrieel, Flexibel en Demontabel Bouwen van SEV Realisatie. In 2004 volgde een nominatie voor de Nationale Staalprijs van Bouwen met Staal


Ook opgeleverd in 2004:

Brug van wind en water Hans Moor
Waterstadtorens HM Architecten
Woongebouw Aert van Nes Neutelings Riedijk
Russisch Orthodoxe kerk Alexander Nevsky Waardenburg

 

Andere projecten van JHK Architecten

Hogeschool Domstad

 Utrecht

 1995







100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder