100 jaar architectuur in Rotterdam

1993: Nederlands Architectuurinstituut

Jo Coenen

Aan de oprichting van het NAi was een echte stedenstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam vooraf gegaan. Rotterdams reputatie op het gebied van moderne en vernieuwende architectuur besliste het plein in het voordeel van deze stad. De toenmalige minister van Cultuur wees Rotterdam aan als vestigingsplaats van deze nieuwe instelling, waarin Het Nederlands Documentatiecentrum voor de bouwkunst, de stichting Architectuurmuseum en de Stichting Wonen (alledrie uit Amsterdam) in opgaan. Aanvankelijk vond het instituut onderdak in de voormalige bibliotheek aan de Nieuwe Markt, in afwachting van de nieuwbouw aan het Museumpark. Het ontwerp van Jo Coenen kwam verrassend winnend uit de uitgeschreven prijsvraag. In het ontwerp zijn de drie afzonderlijk functies van het instituut van buiten duidelijk herkenbaar. Boven de gebogen colonnade aan de Rochussenstraatzijde zijn de archieven van het documentatiecentrum gevestigd. In de colonnade is een lichtkunstwerk van Peter Struyken opgenomen, die 's avonds een wisselend kleurenspel laat zien. Het archief vormt een afsluiting van het Museumpark naar de rest van de stad. De hoogbouw biedt ruimte aan de bibliotheek en leeszaal, de onderzoekers en de staf van het instituut, terwijl de blokvormige vleugel aan de Jongkindstraat dienst doet als expositieruimte. In 2010 was het museum lange tijd gesloten vanwege een verbouwing. Architect Coenen heeft zijn ontwerp, met name de entree, de ontvangstruimte en de tentoonstellingsruimte aangepast. Onder de hoogbouw is de verhoogde foyer met ontvangst en een boekwinkel. Deze is bereikbaar vanuit het Museumpark. Vanuit de foyer komt men ook in het restaurant en een auditorium. Het restaurant heeft een terras aan de vijver. De vijver geeft het gebouw de ruimte om het in zijn omgeving uit te laten komen. 

Elk deel is bekleed met ander materiaal. De hoogbouw en foyer hebben glasgevels, het archief is met metalen platen bekleed, terwijl het expositiedeel uit metselwerk is opgebouwd. Met dat metselwerk wordt aansluiting gezocht met het Museum Boymans-Van Beuningen dat er tegenover ligt. 

In de vijver staat een kunstwerk van Auke de Vries. De Villa Sonnenveld (Brinkman & Van der Vlugt, 1933) behoord ook tot het instituut en is met een toegangsbewijs van het NAi te bezoeken.

 


Ook opgeleverd in 1993:

Woontoren DWL terrein A. Bonnema
Woningbouw Bajonetstraat Atelier PRO
School Prinsenland Burgerhoudt & Meinsma
Woningbouw Tweebos Dwars DKV
Bejaardenflat Prinsenland F. Prins
Ouderenhuisvesting Klapwiek Freek Prins
Station Blaak H. Reinders
Woningbouw Prinsenland Hoenders & De Jong
Fortis Weena 200 J. Klompenhouwer
Hoofdbureau van Politie M. Struijs
Rookgasreiniger M. Struijs
Ringvaartplasbuurt Prinsenland Mecanoo
Woningbouw Prinsenland Pauw & Penning
Museumpark R. Koolhaas
Uitbreiding Mees Pierson R. van Erk
Woninbouw Kreijleroord W. Patijn

 

Andere projecten van Jo Coenen:

Elders:

Stadskantoor Delft Delft 1986
Restaurant Almere 1987
Stationsbuurt Hollands Spoor (ovaal woonblok) Den Haag 1991
Kantoor Kamer van Koophandel Maastricht 1991
Kantoor Haans Tilburg 1991
Vaillantlaan (stedenbouwkundig plan) Den Haag 1993
Woningbouw kop KNSM-eiland Amsterdam 1995
Kunstcluster  Tilburg 1996
Kantoorgebouw Mega Roermond 1996
Bibliotheek Maastricht 1997
Shinx Céramique (stedenbouwkundig plan) Maastricht 1987-

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder