100 jaar architectuur in Rotterdam

1992: Kunsthal

Rem Koolhaas

De Kunsthal is een ontwerp van Rem Koolhaas uit 1992. Het is een van Koolhaas' eerste ontwerpen, waarin hij zijn architectonische "ei" volledig kwijt kon. Het gebouw trekt internationaal de volle aandacht van architectuurliefhebbers en -kenners, maar heeft in het gebruik toch wat eigenaardigheden en gebreken. Het gebouw dient als expositieruimte voor bijzondere tentoonstellingen waarvoor in de bestaande musea geen ruimte is. De kunsthal heeft geen eigen collectie en is dan ook geen museum. In de Kunsthal komen oude kunst, nieuwe kunst, design en fotografie aan bod, waardoor een boeiend en afwisselend programma ontstaat. Het gebouw wordt doorsneden door een voetgangershelling die het Museumpark met de Westzeedijk verbindt. Via het gebouw wordt een hoogteverschil overbrugd tussen het park en de Westzeedijk. In het gebouw  loopt in tegengestelde richting  nog een helling. De ingang ligt op het snijpunt van beide hellingen. Onder het gebouw door loopt een ventweg tussen het dijklichaam en de benedenetage. Het deel rechts van de helling bevat een auditorium en een restaurant, het grotere linkerdeel twee expositieruimtes. De twee expositieruimtes (hal 1 en 2) zijn verschillend van karakter. Hal 1, beneden, heeft een zwart plafond met onregelmatige verlichtingspatronen en vier stalen kolommen, die gezien kunnen worden als een voortzetting van de bomen in het park. De grote hal boven is een kolomvrije ruimte met een transparant dak en een groot "etalagevenster". Op het dak wordt een grote installatietoren gebruikt als billboard om de tentoonstellingen aan te kondigen. De combinatie van auditorium en tentoonstelling is bijzonder, maar de uitwerking door Koolhaas is weinig praktisch. Bezoekers van de tentoonstelling moeten namelijk door het auditorium om de garderobe en de tentoonstelling te bereiken, waardoor de twee functies eigenlijk niet gelijktijdig bruikbaar zijn.

In de gevels zijn travertin en geteerd beton gebruikt met grote glasoppervlakken. Alle gevels zijn verschillend. De verschillende materialen, van duur tot goedkoop en van verfijnd tot banaal contrasteren fel met elkaar. 

Op het dak staat het beeld 'Kameel' van Henk Visch uit 1992, te zien vanaf de Westzeedijk. De bedoeling was dat het beeld een plaats zou krijgen in de omgeving van de Kunsthal als vervreemdend element op een betonnen vlakte. De vlakte kwam er niet omdat dan kabels en leidingen onbereikbaar zouden worden. Om de vervreemding toch een plaats te geven werd de Kameel met zijn begeleider op het dak geplaatst.

Koolhaas' in Rotterdam gevestigde bureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) ontwierp, in samenwerking met Petra Blaisse en Yves Brunier, aansluitend op de kunsthal ook het museumpark dat de verbinding vormt tussen de Kunsthal, Museum Boijmans-Van Beuningen, de Kunsthal en het Chabotmuseum. Het park werd in 1993 opgeleverd.


Ook opgeleverd in 1992:

Plaza Ellerman, Lucas, Van Vugt
GEB gebouw H. Klunder
Unilever J. Hoogstad
Witte Dorp P. de Ley
Robeco W. Quist
Activiteitencentrum Sjaak Wintermans

 

 

 

 

Andere projecten van Rem Koolhaas:

In Rotterdam:

Twee patiovilla's Onderlangs 1989
Museumpark 1993
De Rotterdam 2014

 

 

Elders:

IJ-plein Amsterdam 1982
Nederlands Danstheater Den Haag 1987
Woongebouw Ketelmakerij Amsterdam 1987
Byzantium Amsterdam 1991
Woonhuis Geerlings Holten 1994
Grand Palais Lille 1994
Educatorium Utrecht 1997
Guggenheim Museum Las Vegas 2001
Prada Flagship store New York 2001
Nederlandse Ambassade Berlijn 2004
McCormick Tribute Campus Chicago 2003
Seattle Public Library Seattle 2004
Casa de Musica Porto 2004
Leeum Samsung Museum of Art Seoul 2004
Souterrain Grote Marktstraat (Tramtunnel) Den Haag 2005
Kohlenwäschemuseum Essen 2006
Hoofdkantoor Rothschildt Londen 2011
CCTV Headquarters Beijing 2012
Museum Hedendaagse kunst Riga 2013
Taipeh Performing Arts Center Taipeh 2013
Uitbreiding Musee des Beaux Arts Montréal 2014

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder