100 jaar architectuur in Rotterdam

1971: Ahoy Complex

E.F. Groosman, F.G van der Stoep, MGC Pinnoo

Pas na de eerste wereldoorlog kreeg men in Rotterdam meer belangstelling voor het fenomeen tentoonstellingen. Aanleiding daarvoor waren de Olympische Spelen die in 1928 in Amsterdam zouden worden gehouden. Een groep vooraanstaande Rotterdammers veronderstelde dat  dit evenement zeer veel buitenlands bezoek zou trekken, waar ook Rotterdam zijn voordeel mee zou kunnen doen. Dit was reden om een tentoonstelling te organiseren over de Industrie, Scheepvaart, Handel en Bedrijfszorg. Voor deze Nederlandse Nijverheidstentoonstelling (die de naam Nenijto kreeg) werden in de “polder” Blijdorp 4 houten paviljoens met stalen spanten gebouwd waarmee zo’n 30.000 m² overdekte tentoonstellingsruimte werd gerealiseerd. Na de ‘Nenijto’ werden deze hallen af en toe ook gebruikt voor bokswedstrijden, wielerzesdaagsen en tuin- en bloemententoonstellingen.

De basis van het huidige Ahoy’ is gelegd in 1950. Ter ere van de voltooiing vanSportpaleis Ahoy' de wederopbouw van de haven werd de tentoonstelling ‘Rotterdam Ahoy!’ gehouden, waarvoor een van de Nenijtohallen werd verplaatst naar de plek waar nu de medische faculteit van de Erasmus-Universiteit staat. De hal kreeg de naam Ahoy’-hal. Het kommaatje achter Ahoy’ is nog een overblijfsel van het oorspronkelijke uitroepteken. Deze eerste havententoonstelling duurde 6 maanden en trok 1,6 miljoen bezoekers. Daarna bood de hal ruimte aan een reeks nationale en internationale evenementen, zoals de tentoonstelling van de architect Frank Lloyd Wright. Tijdens de watersnoodramp in 1953 bewees de hal zelfs haar waarde als opvang voor slachtoffers. De oude Ahoyhallen moeten  in de jaren zestig plaatsmaken voor de nieuwbouw van de medische faculteit. Ahoy’ verhuisde naar een speciaal opgebouwd, maar tijdelijk onderkomen aan de Hofdijk. Van 1966 tot april 1970 was deze hal in gebruik. 

Al in 1961 werd het initiatief geboren om een groot sportpaleis in Rotterdam op te richten. In die periode was Sjoukje Dijkstra het grote fenomeen in Nederland en zij inspireerde in eerste instantie tot dit vooruitstrevende plan. Het aanvankelijke privé-project nam in de loop der jaren een zodanige omvang aan dat de gemeente erbij betrokken raakte en het project uiteindelijk overnam. Voor de nieuwbouw van de hallen wordt gekozen voor een locatie bij het Zuidplein, die gunstig gelegen is ten opzichte van de autowegen en het openbaar vervoer (metro). In 1968 begon men met de bouw van het huidige Ahoy’ en in 1970 waren drie tentoonstellingshallen en het Sportpaleis gereed. In september van dat jaar werd Ahoy’ reeds in gebruik genomen met de Rotterdamse familiebeurs Femina. Op 15 januari 1971 werd Ahoy’ officieel geopend door Z.K.H. Prins Claus. 

Het ontwerp van de architecten Groosman en Van der Stoep werd in 1972 beloond met de Nationale Staalprijs voor de architectuur en een jaar later ook de Internationale Staalprijs. Vooral de staalconstructies in de tentoonstellingshallen en die van het dak van het Sportpaleis waren in die tijd zeer bijzonder. Het expositie deel bestaat uit 6 hallen met een oppervlak van 4000 tot 5000 m2. Het sportpaleis is het bekendste deel van het complex, met name vanwege de popconcerten en sportevenementen die hier worden gehouden en die publiek uit heel het land trekken. De indrukwekkende constructie bestaat uit vakwerkspanten in staal waarmee een overspanning van 88 meter kon worden gerealiseerd. Bij voltooiing was het de grootste overdekte sporthal in Nederland. De centrale entree bevond zich op 6 meter hoogte en was met een voetbrug verbonden met het metrostation en het winkelcentrum Zuidplein. Deze constructie is bij verbouwingen in de jaren 90 verlaten. De entree is nu op maaiveld in de vorm van het Ahoy' Plaza. Het sportpaleis heeft nu een eigen entree. Ook werd een nieuwe tentoonstellingshal (Scheldehal) toegevoegd van 10 duizend vierkante meter.


Ook opgeleverd in 1971:

Bejaardenhuisvesting Siloam A. Krijgsman, J. van Duin
Ahoy' complex E. Groosman, Van der Stoep
Hoofdkantoor RET (Ichthus, OL Rijnmond) H. Bakker

Andere projecten van Groosman:

In Rotterdam:

Zuidpleinflat 1947
Parkflat 1958


Elders:

Bankgebouw Nagele  1957
Woningbouw Nagele 1957

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder