100 jaar architectuur in Rotterdam

1970: Nederlandse Economische Hogeschool (Erasmus Universiteit)

Elffers, Van der Heyden, Hoogeveen

In 1913 wordt in Rotterdam op initiatief van een aantal industriëlen en havenondernemers een hogere opleiding opgericht, gericht op economische functies in het bedrijfsleven. De Nederlandse Handels-Hoogeschool vanaf 1916 gevestigd in een pand aan de Pieter de Hoochweg. Vanaf 1939 veranderd de naam in Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) en krijgt de instelling universitaire status en promotierecht. Al voor de oorlog begint ruimtegebrek een probleem te worden, maar nieuwbouw op het Dijkzigt terrein kan als gevolg van de crisis en oorlog geen doorgang vinden. Na de oorlog wordt Dijkzigt de nieuwe locatie voor een ziekenhuis. In  1960 wordt gekozen voor een locatie aan het oosten van de stad. Inmiddels was de Hogeschool uitgebreid met een faculteit voor Rechtswetenschap en Sociale Wetenschappen. In 1973 fuseert de NEH met de Medische Faculteit Rotterdam (MFR) tot Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Later kreeg de universiteit nog faculteiten voor Bedrijfskunde en Cultuur en Geschiedenis. De Rotterdamse architect Cees Elffers maakt met A. van der Heyden een eerste ontwerp in 1962, dat wordt goedgekeurd door Rijksbouwmeester Vegter en stadsarchitect Van der Steur. De verschillende functies van het oorspronkelijke gebouw zijn herkenbaar in de vormen. De 78 meter hoge hoogbouw huisvest kantoren van de faculteiten en de werkkamers van docenten. Haaks er op is een lager langgerekt bouwvolume waarin de college zalen zijn gelegen. Aan de westzijde zijn de kantoren voor bestuur, administratie en een aula, die ook als collegezaal gebruikt wordt. Aan de oostzijde ligt de kubusvormige universiteitsbibliotheek, die door een loopbrug verbonden is met het raakpunt tussen hoogbouw en collegezalenhal. De drie bouwdelen liggen rond een atrium, die als buitenverblijfsruimte dient. Onder het plein liggen verdiept kantoren van de facilitaire diensten.

De collegezalen liggen op 4 etages, terwijl de hal waarop ze uitkomen de volledige hoogte van het bouwdeel inneemt. In het complex is veel zichtbeton verwerkt. De vloeren zijn marmer. De aula is daarentegen weer een staalconstructie. Tussen het bestuursgebouw en de hoogbouw loopt een loopbrug, waarop een klokkenspel is gebouwd.

Er was veel kritiek bij oplevering van het complex. In de roerige, antiautoritaire jaren zeventig viel het ontwerp bij velen niet in de smaak. Het gebouw zou te fort-achtig zijn, de samenhang tussen beton en staalconstructie was onduidelijk en het was te monumentaal. 

Het complex en het terrein herbergt ook veel openbare kunst. Het meest in het oog springend zijn de keien van Hans Petri tussen de hoofdingang en het gebouw bij en in de vijver. Het ronde en ovale kunstwerk contrasteert  nogal met het rechtlijnige gebouwencomplex.

In later jaren is het complex verder uitgebreid met gebouwen van andere architecten.

 


Ook opgeleverd in 1970

Weenapoint (uitbreiding Bouwcentrum) Bram Middelhoek
Winkelcentrum IJsselmonde (Keizerswaard) H. Bakker
Technikon H.A. Maaskant

 

Andere projecten van Elffers:

In Rotterdam:

Stationsgebouw RTM Hoogvliet Cornelis Elffers 1943
Vm Leger des Heilsgebouw (RO Theater) Cornelis Elffers 1950
Kantoor ICI Cornelis Elffers 1950
Nederlandse Handelsmaatschappij Cornelis Elffers 1950
Bejaardencentrum Grootenboom van Os Cornelis Elffers 1954
Tearom Ruteck Cornelis Elffers 1955
Graanhuis, Wijnhaven Cornelis Elffers 1957
Slavenburgs bank Cornelis Elffers 1958
Erasmus Universiteit Cornelis Elffers Van der Heyden Hoogeveen 1970
Vm Nationale Levensverzekeringsbank Cornelis Elffers, A.A. van Nieuwenhuizen 1949
ICI Complex Cornelis Elffers, Hoogeveen, Bosch, Torn 1974



100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder