100 jaar architectuur in Rotterdam

1932: Heineken Kantoor en Brouwerij

W. Kromhout

In 1873 vestigt Heineken een nieuwe brouwerij in Rotterdam Crooswijk. Zakenman en raadslid heeft G.A. Heineken hiertoe weten over te halen. De locatie in Crooswijk is gekozen vanwege de aanwezigheid van enkele waterbronnen. Heineken stapte daarmee in een rijke traditie in Rotterdam. Van oudsher was bierbrouwen een belangrijke bedrijfstak in de stad geweest.  In 1968 verhuisde Heineken naar een nieuwe brouwerij in Zoeterwoude.

In 1922 wordt de architect Kromhout ingeschakeld om de uitbreidingen van de kantoren en fabrieksgebouwen vorm te geven. Zijn belangrijkste bijdragen waren het hoge ziederijgebouw, de eigenlijke brouwerij, de kolentransporteur, de graansilo en een kantoorgebouw. De nieuwe gebouwen stonden aan de rand van het bedrijfsterrein en daarom beeldbepalend. Kromhout besteedde daarom grote aandacht voor het exterieur ervan.

Het ziederijgevouw is symmetrisch en doet denken aan een scheepsboeg. De twee erkers kunnen worden gezien als ankergaten de spitse naar voren stekende muur kan een kiel voorstellen. De bakstenen gevel is verlevendigd met zandstenen banden. Het gebouw is vijfentwintig meter hoog, net als de graansilo die was voorzien van een bijzondere dakkoepel. De imposante betonnen kolentransporteur vormde een poort boven de Linker Rottekade. De gevel van het ziederijgebouw werd in 1980 door J.E. Rijnsdorp van Van den Broek & Bakema gereconstrueerd bij het kantoorgebouw voor aannemingsmaatschappij Dura.

Het kantoorgebouw van Heineken verrees aan de Crooswijksesingel. Het bestaat uit een laag deel van drie lagen en een hoog deel van vijf lagen, die verbonden worden door een trappenhuis, dat ligt op een knik in de rooilijn. Het 28m hoge trappenhuis vormt met de 40m hoge schoorsteen een toren en daarmee een expressief element in Kromhout's ontwerp. In 1956 werd een kantoorlaag toegevoegd. De gevel is vrijwel geheel in oranjerode baksteen opgetrokken. In de borstwering van de eerste etage staan de letters die de naam 'Heinekens-Bierbrouwerij' vormen. In de gevel van de  hoogbouw zit een reliëf die het proces van de bierfabricage uitbeeldt. Willem Brouwer of Theo Vos is de maker.  Het monumentale trappenhuis is voorzien van een geometrisch gedecoreerd hoog opgaand glas-in-loodvenster. Het kantoorgebouw werd in 2000 gerestaureerd door Rob van Erk is nu in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. 

 

 

Ook opgeleverd in 1932:

Oostelijk Zwembad F. Kuipers
Haka gebouw H. Mertens, J. Koeman
Woningbouw Nieuwe Binnenweg/Mathenesserlaan J.H. van den Broek

 

Andere projecten van Kromhout:

In Rotterdam:

SVZ 1922
Drukkerij Wyt en Zonen 1925
Portiersloge Ypenhof 1927
Kantoor Diepenveen 1930
Heineken 1932

 

  Elders:

Hotel Americain Amsterdam 1902
Ziekenhuis Engelenbergstichting Kampen 1916

 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder