100 jaar architectuur in Rotterdam

1912: Libanon lyceum

Marinus Granpré Molière

Het schoolgebouw kan gezien worden als een voorbeeld van de architectuurrichting de Delftse school  . De architect Granpré Molière, grondlegger van deze school  van traditionele architecten, zette zich af tegen de modernisten van het Nieuwe Bouwen. Volgens hem was het bouwen van huizen van een dermate hoge orde, dat die niet kon worden geleid door overwegingen van efficiency of kosten. Libanon LyceumTegenover het gelijkheidsdenken van de socialisten stelt hij de hiërarchische ordening, tegenover de mechanisering de ambachtelijkheid, tegenover vernieuwing de eeuwige waarheid. Tegenover 'onedele' materialen als beton en staal stelt hij de vertrouwde baksteen en hout. Een woning of school is geen machine om in te wonen of te leren, maar een 'kunstwerk waarin ziel en lichaam rust vinden.' Vandaar dat alle traditionele elementen zijn aangebracht. Granpré legt bovendien de nadruk op de beslotenheid  en niet op de moderne mens die open moet staan voor de wereld.

Het gebouw is op klassieke wijze geleed. Het heeft middenblok met drie lagen en twee vleugels van twee lagen. In het middenblok bevindt zich de ingangspartij. De bouwdelen zijn voorzien van een schilddak met een dakkapel op het middendeel. Het dak wordt bekroond door een achthoekige uitkijktoren.  Boven de ingang is een bordes met een smeedijzeren hek in Art Déco stijl, geflankeerd door twee vlaggemasten. De centrale hal heeft een fraai vormgegeven trappehuis met roodmarmeren trapleuning en gekleurde (groene) glas-in-loodvensters, waarin een gedenkraam uit 1927 met portret van J. Holwerda met daaronder de tekst: "Aan de nagedachtenis van hunnen Directeur is dit raam gewijd door zijn oud leerlingen."

Achter de Taxusstraat bevindt zich een portiersloge, die is opgenomen in muur, die de erfafscheiding vormt tussen een binnenplaats en de straat.

 


 

Andere projecten van Granpré Molière:

In Rotterdam:

Tuindorp Vreewijk
1913
De Boogerd   1930

  Elders:

Kerk Groot Seminarie Haaren 1939
Kerk OLV van altijd durende bijstand Breda 1953
Raadhuis Oosterbeek 1966

 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder