100 jaar architectuur in Rotterdam

1911: IJsclubgebouw

J. Verheul Dzn

Schaatsvereniging IJsclub Kralingen, anno 1879, was een van de oudste verenigingen van Rotterdam. Een groot weiland aan de overkant vanIJsclubgebouw de Kralingse plas werd jaarlijks omgetoverd in een schaatsbaan door het onder water te zetten met water vanuit de plas.
In 1904 werden naast de schaatsbaan enkele tennisbanen aangelegd om zodoende de financiële positie te verbeteren.

In 1982 wordt besloten een deel van het IJsclubterrein te ruilen voor de aanleg van een nieuw pand met daarin ook vier squashbanen en de aanleg van zestien nieuwe tennisbanen op de voormalige schaatsbaan. Alle gravelbanen.

Het pand aan de IJsclubdwarsstraat is gebouwd in 1911. In 2009 werd het door woningcorporatie Woonstad grondig verbouwd tot appartement. Het exterieur is in oude luister hersteld. Het gebouw is ontworpen in eclectische overgangsstijl met Jugendstilelementen.

 

Johannes Verheul Dirkszoon was een zoon van de architect/timmerman Dirk Verheul, die zijn zoon zelf een praktijkopleiding gaf. Verheul studeerde achtereenvolgens aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen en van 1878 tot 1881 aan de Polytechnische School in Delft. Hij was een leerling van de Duitse architect Eugen H. Gugel.  Al tijdens zijn studie won hij een prijsvraag voor een Kunstnijverheidsmuseum van de Rotterdamse Academie. In 1881 verliet hij de opleiding ongediplomeerd.  Alvorens zich in Rotterdam als architect te vestigen, maakte Verheul een studiereis naar België, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Zijn eerste werken, zoals de Groote Schouwburg in Rotterdam, werden sterk beïnvloed door de neorenaissance bouwstijl, hiertoe vooral gestimuleerd door Gugel.

 

 

 

 


 

Andere projecten van J. Verheul Dzn:

In Rotterdam:

Heilige Geesthuis
1898
Societeit Eendragt maakt magt   1903
Grote Schouwburg (verwoest / gesloopt)   1897
Engelse Kerk   1913
Waalse kerk   1923
Concertzaal De Doelen (verwoest)   1933

  Elders:

Grote Kerk Loolaan Apeldoorn 1893
Witte Huis Amsterdam 1900
     

 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder