Architectuur in Rotterdam

Rotterdam kan zonder veel overdrijving de architectuurstad van Nederland genoemd worden. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door in het oog springende moderne bouwkunst. Het Nederlands Architectuurinstituut is hier gevestigd en sinds 2003 wordt hier de Internationale Architectuur Biënale gehouden. In 2009 vond de vierde editie plaats. Ook is Rotterdam de vestigingsplaats van een groot aantal architecten en vormgevers. 

Op deze website wordt op een aantal manieren aandacht geschonken aan de architectuur en stedenbouw zoals die in Rotterdam wordt beoefend en aangetroffen. De site opent met een historische inleiding over de moderne architectuur in Rotterdam, gevolgd door een overzicht van de diverse stijlen door de tijd heen. Dit alles geïllustreerd met Rotterdamse voorbeelden. Ook architecten die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad worden kort beschreven.

Het hoofdstuk 100 jaar architectuur probeert een caleidoscopisch overzicht te bieden van de bouwkunst in Rotterdam gedurende de laatste 100 jaar. In de loop der tijd zal een overzicht ontstaan van de periode 1905 tot heden met één voorbeeld uit elk jaar dat wordt toegelicht. Naast het uitgekozen bouwwerk van het jaar worden ook andere bouwwerken vermeld, die in dat jaar zijn opgeleverd. Nu is al een greep uit dit overzicht beschikbaar.

Inleiding Architecten

100 jaar architectuur