Nederlands Architectuurinstituut en Villa Sonneveld

De ontstaansgeschiedenis van het instituut was niet eenvoudig. Er ging een heuse Amsterdam-Rotterdam strijd aan vooraf. Uiteraard won Rotterdam op goede argumenten. Het winnende ontwerp was (verrassend) van Jo Coenen. De drie functies van het instituut zijn in drie afzonderlijke gebouwdelen ondergebracht. Het archief in de kromming aan de Rochussenstraat, de staf en bibliotheek in het flatgebouw en de tentoonstellingsruimte aan de zijde van de Jongkindstraat. De arcade aan de Rochussenstraat is ’s avonds door gekleurde TL-buizen verlicht waardoor een dynamisch lichtkunstwerk (ontwerp Peter Struycken) ontstaat.

Het NAi is geen echt museum, maar een informatie en documentatiecentrum voor en over de Nederlandse en Internationale Architectuur, Stedenbouw en planologie. Naast de bibliotheek en het documentatiecentrum is er een ruime tentoonstellingsruimte waar wisselende tentoonstellingen op bovengenoemde terreinen te zien zijn. Voor actuele informatie kun je de website van het NAi raadplegen.

Op Jongkindstraat nr 12 staat de villa Sonneveld (1933). De villa is gebouwd door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Sonneveld was één van de directeuren van de Van Nellefabriek, die beide architecten ook hebben ontworpen. De inrichting van het huis is tot in de kleinste details modernistisch te noemen en was voor de familie Sonneveld een totale breuk met het wonen tot dan toe. Zij namen in 1933 zonder één meubelstuk mee te nemen hun intrek in de villa, die van alle denkbare gemakken van die tijd was voorzien. De villa was lange tijd eigendom van de Belgische regering en deed dienst als dienstwoning voor de consul. Dankzij de karigheid van de Belgen is er vrijwel niets aan het gebouw veranderd. In 1999 heeft het Nederlands Architectuur instituut de villa ter beschikking gekregen. De woning is  als museumwoning, compleet met meubilair uit die tijd, voor het publiek opengesteld in 2001. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in het Nederlands Architectuurinstituut

Ned. Architectuur instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Telefoon : 010-4401200 Fax : 010-4366975

Tram 4,5 (Eendrachtsplein)
Bus 32, 39 (Rochussenstraat)
Metro Eendrachtsplein

website: http://www.nai.nl


Geopend di tm za 10.00-17.00 uur; zo 11.00-17.00 uur;