100 jaar architectuur in Rotterdam

1980: De Zonnetrap

E. Hartsuyker en L. Hartsuyker-Curjel

In 1967 zou het 50 jarig bestaan van de Maatschappij voor Volkshuisvesting Vreewijk gevierd worden met de realisatie van een complex voor bejaardenhuisvesting. Een prijsvraag werd opgezegd en het opstellen van het eisenprogromma werd op sociaal-wetenschappelijke wijze en met betrokkenheid van de kandidaat-architecten uitgevoerd. Het echtpaar Hartsuyker-Curjel won de competitie, maar het gekozen perceel aan het Homerusplein bleek niet erg geschikt voor het ontwerp. Het ontwerp van Hartsuyker was gebaseerd op de zogenaamde Biopolis. Biopolis was een plan voor een satelietstad in de Noordzee, voor de kust van Den Haag en Wassenaar. Het plan voorzag in een stad met trapsgewijs oplopende woonlagen en integratie van wonen, recreatie, werken en vervoer. Biopolis was een kritiek op de functionalistische leerschool, die een rigide scheiding van functies voorschreef: werken, wonen en recreëren moesten ruimtelijk van elkaar worden gescheiden.  De Hartsuykers scheiden menselijke activiteiten in de sectoren: landbouw, industrie en diensten. De dienstensector kon volgens hen als uitwisselingssector gemengd worden met wonen en recreëren. De Biopolis werd nooit gebouwd, maar vormde wel het uitgangspunt voor het bejaardencomplex. Het plan verdween in de ijskast, maar kwam daar bijna 10 jaar later weer uit toen een geschiktere plek beschikbaar kwam aan de Spinozaweg en de Molenvliet in Lombardijen.  

Zonnetrap’ is een flatcomplex voor zelfstandige bejaarden, dat tevens een groot aantal werk- en recreatie-activiteiten onderdak biedt. Het gebouw kent een trapsgewijze opbouw, waardoor grote terrassen ontstaan. Het complex bevat 170 woningen en 7 logeerkamers. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een dienstencentrum en twee recreatiezalen en voorzieningen voor de wijk als een peuterspeelzaal, kinderopvang, een bibliotheek, een biljartruimte, een wasserette, hobbyruimtes, ateliers, een sportschool en kantoorruimte voor de woningbouwvereniging. Het complex is geleed in drie delen: een lagere zuidvleugel (in hoogte aansluitend op de omringende bestaande bebouwing) met uitsluitend woningen, een parallel lopende hoge noordvleugel (in hoogte aanlsuitend bij de achterliggende hoge bebouwing) met woningen, bedrijfs- en kantoorruimten en een hoge hal, en een haaks hierop staande middelhoge middenvleugel met een grote centrale hal over zeven lagen, met woningen en algemene ruimten. Aan de westzijde bevindt zich een groot, door drie delen beschermd voorplein, waaraan de hoofdingang, de kindercrèche en op de eerste verdieping de verblijfs- en biljartruimten voor de bewoners liggen.

Door de constructie ontstaan binnenhallen of overdekte pleinen waarop woningen en kantoren uitkomen. Deze binnenhallen zijn bedoeld als ontmoetingsruimten voor bewoners, werkenden en de peuters. Door de trapsgewijze verspringen en de zuidelijke ligging hebben de meeste bewoners ruime terrassen met bloembakken, zodat het gebouw 's zomers er als een begroeide heuvel uit ziet. 

 


Ook opgeleverd in 1980:

Wijnkade, Jufferkade, Scheepmakerskade A.J. ter Braak
Coolse Poort R. van Erk
Simonsterrein H. van Schagen, J. de Waard

 

Andere projecten van Hartsuyker:

In Rotterdam:

Woondok, Schouwburgplein 1985


Elders:

Kerkhoven Nagele 1957
Wijkcentrum de Inval Purmerend 1981
Centraal Wonen Huizen 1982
BouwRAI'90 experimentele woningen Almere 1990
Noorderplassen villa's Almere 1991



100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder