100 jaar architectuur in Rotterdam

1926: Mathenesserhof

J.H. de Roos & W.F. Overeynder

Het Mathenesserhof in de wijk Spangen is gebouwd uit een legaat van Henrica van Rossum, een ongehuwde dame 'in zeer goede doen'. Twee maanden na haar dood in 1922 werd de Stichting Mathenesserhof opgericht met als doel de bouw en het onderhouden van woningen voor minder bemiddelden, ongeacht staatkundige en godsdienstige overtuiging. Armlastig waren de bewoners overigens niet, want meestal betrof het ouderen met een klein pensioen die gehecht waren aan de wijk.

Op 11 december 1926 werd het hofje met 56 woningen officieel geopend. Er waren 30 tweekamerwoningen en 26 driekamerwoningen. De woningen liggen in een vierkant bouwblok van 48 bij 44 meter rond een vierkante binnentuin. Via een poort in de Mathenesserstraat is het complex toegankelijk. Terzijde van de poort zijn de twee trappenhuizen in de gevel gemarkeerd. De woningen zijn bereikbaar vanaf het binnenterrein vanuit overdekte arcades. De arcade voor de beganegrondwoningen heeft halfronde openingen en die op de twee verdiepingen hebben grote langwerpige openingen. Het complex, ontworpen door De Roos & Overeijnder, is gerealiseerd in een verzorgde baksteenarchitectuur. Het architectenduo werkt al langer samen en bouwt aanvankelijk in een traditionele stijl (Tuindorp Vreewijk) met invloeden van de Amsterdamse School (Rode Olifant, Den Haag), Art Nouveau (Kantoor van Uden, Rotterdam). Hun Rotterdams Lyceum uit 1928 vertoont verwantschap met de stijl van Dudok.

Het Mathenesserhof werd in 1990 gerestaureerd door architectenbureau Hulshof & Compagnons. In plaats van de 56 nogal kleine woningen zijn nu 31 woningen voor ouderen gerealiseerd. De woningen zijn aangepast aan de huidige eisen en bevatten speciale voorzieningen voor ouderen: er zijn geen drempels, de toiletpotten zijn standaard verhoogd en er is een alarminstallatie. In één van de trappenhuizen is een lift gemaakt. Van nature leent de hofjesvorm zich goed voor het ontwikkelen van sociale contacten.
Het metselwerk is schoongemaakt, de betonbanden zijn in heldere kleuren afgewerkt en de kozijnen van de bewegende ramen zijn lichtgeel geverfd. De binnentuin is opnieuw ingericht. In de Mathenesserhof zijn allerlei energiebesparende maatregelen genomen. Er staan zonnecollectoren op het dak en de gevels zijn geïsoleerd. De Mathenesserhof werd genomineerd voor de Nationale Renovatieprijs

Bron: dS+V Rotterdam

Ook opgeleverd in 1926:

 Villa Zonnewijk

C. Elffers

 

Andere projecten van De Roos & Overeynder:

In Rotterdam:

Kantoor Maaskade 113
1915
Sparta Kasteel
1915
Kantoor Van Uden
1916
Rotterdams Lyceum
1928

Elders:

Rode Olifant (vm. Esso-gebouw) Den Haag 1924



 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder