Havenmuseum

Het Havenmuseum is een werkend museum. Langs en op de kade van de Leuvehaven staan en liggen echte havenkranen, scheepsmachines, vrachtwagons, stoom- en motorslepers, de "Annigje" het oudste zeilende binnenvaartschip van Nederland en een graanelevator die tot in de jaren zestig gebruikt werd bij de overslag. In de loodsen langs de kade is o.a. een expositie over 'stoom' te bezichtigen en kunnen in de werkplaatsen restauratiewerkzaamheden worden bekeken. Dit alles wordt instand gehouden door een enthousiaste kring van vrijwilligers. De toegang is gratis.

Havenmuseum, Leuvehaven 50-72
Postbus 21191
3001 AD Rotterdam
Telefoon : 010-4048072 Fax : 010-4049508

Geopend dinsdag  t/m vrijdag 10-17 uur; za en zo 11-17 uur; maandag gesloten (behalve in de schoolvakanties)

Bereikbaar met Openbaar Vervoer: Metro (station Beurs) en tramlijnen 8, 20, 23 en 25 (halte Churchillplein)

website: www.havenmuseum.nl 

Historische Scheepswerf Koningspoort

De historische scheepswerf Koningspoort in de Oude haven is ook een onderdeel van het Havenmuseum. Op de werf kunt u het hele jaar door kennis maken met de tradities, de bedrijvigheid en de ambachtelijke activiteiten rond de Oud-hollandse varende monumenten in de havens en op de werf.  Particulieren kunnen tegen een betaalbare prijs hun boot op het droge laten trekken om onderhouds- en restauratiewerk uit te voeren. Op de werf is materieel en deskundigheid aanwezig om de werkzaamheden tot een goed einde te brengen. De scheepshelling is geschikt voor schepen met een maximale lengte van 39 meter en 7 meter breed. Eenmaal op de helling kan de eigenaar gebruik maken van een timmerwerkplaats en staalwerkplaats met diverse machines en een smid.Per jaar worden er zo'n 55 schepen omhoog gehaald.

Ligplaatsen Historische Schepen

Het Havenmuseum geeft ligplaatsen uit aan particuliere bezitters van historische bedrijfsvaartuigen. Deze ligplaatsen zijn bedoeld voor scheepseigenaren die hun historisch vaartuig willen restaureren en opnieuw optuigen. De ligplaatsen liggen in 4 verschillende historische havens: Oude Haven, Wijnhaven, Delfshaven en Haringvliet. De helft van de schepen wordt bewoond door particuliere eigenaars. De overige schepen zijn in handen van ondernemers al of niet werkend vanaf het schip.