Historisch Delfshaven

In 1389 kreeg Delft toestemming van graaf Aelbrecht van Beieren om een vaarverbinding aan te leggen tussen Overschie en de Nieuwe Maas. Zodoende kreeg Delft een eigen Voorhaven met Zakkendragershuisje en Pelgrimsvaderskerkvaarverbinding naar zee, en hoefde Rotterdam geen tol meer te betalen. De Delftse laken en bierindustrie was sterk op export gericht. Bovendien was Rotterdam een directe concurrent. Rondom de sluis tussen de gegraven Delfshavense Schie en de Maas ontstond Delfshaven, dat ressorteerde onder het stadsbestuur van Delft. Deze situatie duurde voort tot 1811 toen  Delfshaven kans zag definitief los te komen van Delft. Delfshaven kreeg een eigen stadswapen waarin ondermeer de visserij en de jenever werden verwerkt.  Het nieuwe stadje raakte economisch in het slop en in 1886 werd het door Rotterdam geannexeerd. Na jaren van verontachtzaming kwam Delfshaven in de jaren zeventig weer in de belangstelling en werd een begin gemaakt met de restauratie van historische gebouwen. Ook werd voorzichtig (na bewonersprotesten) aan nieuwbouw gedaan. In de jaren negentig heeft de gemeente actief de vestiging van horeca en kunstbedrijven (ateliers en galeries) bevorderd, zodat historisch Delfshaven nu behalve historische waarde ook een aantrekkelijk uitgaansleven heeft.

Delfshaven heeft een aantal bijzondere attracties. Het meest in het oog springt het Zakkendragershuisje (Voorhaven 13-15) Dit gebouw uit 1653, deed achtereenvolgens dienst als kraansluis, gildenhuis voor de zakkendragers, gevangenis en brandspuithuis. Tegenwoordig is er een ambachtelijke tingieterij gevestigd. Geopend di tm vr 10-17, za, zo- en fd. 11-17 uur. Gesloten op 1 jan, 30 apr 25 dec en op ma (behalve op 2e Paas- Pinkster- en Kerstdag. Duur van de demonstratie 20 tot 30 minuten. Gratis demonstraties op zondag om 14-15-16 uur.

Iets verderop op Aelbrechtskolk nr. 12 staat het voormalig raadhuis. Het wapenschild van de gemeente Delfshaven hangt boven de ingang. De symbolen staan voor de twee belangrijkste activiteiten van Delfshaven: haringvangst en jeneverstoken. Vanaf 1554 wordt het gebouw bewoond door stadsdienaren. In 1721 wordt het raadhuis nagenoeg volledig vernieuwd en in 1791 werd de gevel aangepast. De tuitgevel maakt plaats voor de huidige strenge classicistische vorm. Bij de zelfstandigheid in 1795 wordt het een echt raadhuis. Na de annexatie door Rotterdam 1886 wordt het gebouw politiebureau en later doet het dienst als deel van het historisch museum. Bij een restauratie in 1970 wordt de pleisterlaag verwijderd en krijgt de gevel zijn huidige vorm. Sinds 1994 is heeft het een horecabestemming. Een bijzondere, want dit café brouwt zijn eigen bier. Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk vanaf f 12,50 p.p. Er wordt getoond wat er in de ketels gebeurt, wat eraan vooraf gaat en welke grondstoffen worden gebruikt. Na afloop geniet men van een proeverij van 3 verscillende Pelgrimbieren en een stukje Pelgrimkaas. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen over bier.

Op Aelbrechtskolk  nr. 20 staat de Oude of Pelgrimvaderskerk. Deze kerk is beroemd vanwege de Pelgrimvaders. Zij waren puriteinse protestanten, die in Engeland werden vervolgdPelgrimsvaderskerk om hun geloof. In 1609 ontvluchtte een groep en vestigde zich in Leiden. Hun leider, de predikant John Robinson stond in 1620 aan het hoofd van zo'n tweehonderd mensen. Deze Engelse protestanten konden weliswaar in vrijheid hun godsdienst uitoefenen, maar als vreemdelingen waren ze niet vrij om elk beroep uit te oefenen. De financiële reserves raakten op en een deel van de Engelse vluchtelingen verkeerde in armoedige omstandigheden. In 1620 besloot men naar Amerika te vertrekken. Voor de oversteek met de "Speedwell" naar Southampton (Engeland) en vandaar verder met de "Mayflower" naar Amerika (Pennsylvania) overnachtte de groep in deze kerk. Om deze reden is de kerk een geliefd reisdoel voor Amerikaanse toeristen.  De kerk zelf stamt uit ± 1500 en heeft een klok uit 1464. In 1761 werd de kerk grondig verbouwd. Het interieur heeft een aantal voor Rotterdam zeldzame middeleeuwse elementen.

Op Voorhaven nr 12 staat het historisch museum De Dubbelde Palmboom. Het bestaat uit twee pakhuizen, die 1825 zijn gebouwd als graanpakhuis Denemarken. Omstreeks 1860 werd hier een distilleerderij gevestigd en werd de naam veranderd in Dubbelde Palmboom. De tentoonstelling is samengesteld rond het thema: knooppunt Rotterdam. De havenstad heeft door de eeuwen heen opengestaan voor buitenlandse producten, mensen en ideeën, en dat heeft het leven van de Rotterdammers sterk beïnvloed. 
Geopend di tm vr 10.00-17.00 uur; za, zo, en fd. 11.00-17.00 uur; gesl. op ma. beh. op 2e paas-, pinkster-, en kerstdag en op 1/1, 30/4, 25/12.