Museum Boijmans Van Beuningen

Aanvankelijk was de, door de advocaat Boijmans aan de stad nagelaten kunstverzameling, ondergebracht in het Schielandshuis. De ondernemer Van Beuningen (Steenkolen Handelsvereniging) was van belang bij de financiering van de bouw van een nieuw museumgebouw en uitbreiding van de collectie. De nieuwbouw was nodig omdat de collectie te groot werd voor het Schielandhuis. Stadsarchitect Van der Steur ontwierp het gebouw, dat in 1935 gereed kwam.

De collectie van het museum is breed samengesteld en bestrijkt een periode vanaf de middeleeuwen tot nu. Het museum heef vier collectie-gebieden: oude kunst, prenten, kunstnijverheid en moderne kunst. Naast een vaste opstelling zijn er regelmatig wisseltentoonstellingen vooral op het gebied van de moderne kunst.

Op het gebied van oude kunst zijn vooral de Noord- en Zuidnederlandse kunst van de vijftiende en zestiende eeuw, en de zeventiende-eeuwse Hollandse schilderkunst zijn prominent vertegenwoordigd met schilders als Van Eyck, Rubens en Rembrandt. Van Brueghel (Pieter de Oude) is de toren van Babel uit 1563 het absolute pronkstuk. De drie Maria's bij het graf van Van Eyk uit 1435 is de enige Van Eyk in Nederland. Het museum bezit een aantal van de olieverfschetsen die Rubens in 1636/37 maakte als ontwerp voor de decoratie van het jachtslot Torre de la Parada van koning Filips IV van Spanje. De Nere´de op een triton rijdend is er daar ÚÚn van.

Naast een omvangrijke verzameling grafiek, beheert het Prentenkabinet een van 's werelds belangrijkste collecties tekeningen. Talrijke scholen vanaf de middeleeuwen tot op heden zijn vertegenwoordigd.
In de collectie bevinden zich werken van meesters als Pisanello, DŘrer, Rembrandt, Watteau, en CÚzanne.

In de collectie Kunstnijverheid en Vormgeving zijn zowel siervoorwerpen als gebruiksvoorwerpen vanaf de middeleeuwen tot heden te vinden. Belangrijk zijn de collecties majolica, tin, zilver, glas, pre-industriŰle gebruiksvoorwerpen en moderne kunstnijverheid.
Daarnaast heeft het museum bovendien meer aandacht gekregen voor IndustriŰle Vormgeving.

Bovenal is het museum een van de belangrijkste op het gebied van de moderne kunst van 1850 tot nu. De collectie bevat onder andere beroemde werken van de surrealisten Magritte en Dali. Daarnaast heeft de verzameling Moderne Klassieken schilderijen van bijvoorbeeld Monet en Kandinsky. Van belang is ook de recente Duitse en Amerikaanse kunst en de hedendaagse sculptuur. Van Monet bezit het museum Het Papaverveld (1881) en De vissershut te Varengeville (1882). Van Kandinsky bezit het museum in totaal dertien werken, beginnend met een vroege, sprookjesachtige voorstelling uit 1904 en eindigend met een doek uit 1935 in de voor die periode zo kenmerkende, organisch abstracte vormentaal. Hoogtepunt vormt Lyrisches uit 1911.

Adres
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
telefoon 010 - 44 19 400
fax 010 - 43 60 500
Website: : www.boijmans.rotterdam.nl 
e-mail : info@boijmans.rotterdam.nl

Bereikbaarheid :
het museum ligt op vijftien minuten loopafstand van het Centraal Station;
Openbaar Vervoer: vanaf Centraal Station tram 7, halte Witte de Withstraat;
bus 32 en 46, halte Rochussenstraat;
metro halte Eendrachtsplein
Parkeren: Parking Westblaak, Westblaak 88 (ingang Hartmanstraat)

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur.
Zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur.
Gesloten op maandag, 1 januari, 30 april, 25 december.
Op woensdagen gratis toegankelijk