Op pad in Rotterdam


Wijken en buurten van Rotterdam

Rotterdam kent vele wijken. Interessante, maar ook heel gewone. Sommige behoren tot de kern waaruit de stad ontstaan is, anderen zijn uit de grond gestampt tijdens periodes van snelle groei en een aantal zijn voormalige dorpen die door Rotterdam al dan niet vrijwillig zijn geannexeerd. In een aantal heb ik me, in verband met de wandelingen, extra verdiept. Hieronder kun je naar artikelen gaan over verleden en heden van die wijken.

 

 

Blijdorp

Blijdorp is ontworpen en gebouwd in de jaren 30 van de twintigste eeuw. Een rustige wijk met lage flats en doorsneden door groene singels. Aan de westzijde van de wijk ligt de gelijknamige dierentuin.


Kralingen

Ooit begonnen als zelfstandig dorpje is dit nu een aantrekkelijke woonwijk, met een chique oostkant een gewone westkant en van alles daartussen. De nabijheid van de Erasmus Universiteit en de Hogere Economische School zorgt voor de nodige studenten. Veel horeca en nog meer groen.

 

Crooswijk

Ontstaan als "echte Rotterdamse" volksbuurt of arbeiderswijk rond de nog immer aantrekkelijke Crooswijkse singel, om de groeiende arbeiderspopulatie te huisvesten. In de wijk vonden ook een aantal fabrieken een vestigingsplaats zoals Jamin, van Berkel  Heineken. Deze fabrieken hebben inmiddels plaatsgemaakt voor sociale woningbouw.

 

 

Waterstad

De eerste echte stadsuitbreiding (16e eeuw) en lange tijd de enige (bijna 300 jaar!). In de 17e en 18e eeuw een voorname buurt met koopmanshuizen en bedrijvigheid. Nu vormen de Oudehaven en de Leuvenhaven de kern van het uitgaanscentrum en de toeristische attractie Waterstad.

 

Hoboken

Eind 19e eeuw verkocht de familie van Hoboken haar landgoed aan de stad, die de grond goed kon gebruiken als groene rand aan de stad. Veel groen is er niet meer, maar het is wel een cultureel centrum geworden met een concentratie van musea.

 

Scheepvaartkwartier

In de 19e eeuw ging de stad na vele eeuwen stadsverdichting in de binnenstad voor het eerst uitbreiden. Het Nieuwe Werk was één van de eerste projecten. Het is nu beter bekend als het Scheepvaartkwartier, omdat hier lange tijd vooral reders woonden en er rederijen en pakhuizen gevestigd waren. Nog steeds heeft de buurt een voornaam karakter en is het een geliefd wandelgebied.

Delfshaven

Dit dorp was lange tijd de haven van Delft. Na een korte zelfstandigheid werd het door Rotterdam geannexeerd, dat de het grondgebied goed kon gebruiken voor woningbouw. Delfshaven bezit één van de weinige 17e eeuwse stadsgezichten van de stad. Kunst en uitgaan zijn in het historische deel van Delfshaven de belangrijkste activiteiten.

 

Hillegersberg

Hillegersberg is een zeer oud dorp. Reeds rond het jaar 1000 is hier een kerk gebouwd op een donk, een zandheuvel. Het tussen twee plassen gelegen dorp kwam in de 19e eeuw in trek als woonplaats voor welgestelde Rotterdammers. Nu nog is Hillegersberg een welgestelde, mooigelegen buitenwijk en heeft het deels zijn dorpse karakter bewaard.