Wandelen in Rotterdam 

De beste manier om een stad te leren kennen is hem te voet verkennen. Dat geldt ook voor Rotterdam. Wandelend door de wijken en buurten van Rotterdam leer je de verscheidenheid van de stad kennen en krijg je een beeld van de ontwikkeling van de stad vanaf de middeleeuwen tot aan het eind van de twintigste eeuw. Voor wandelingen met gids kun je terecht bij RO Tours, waar je een uitgebreid aanbod aan wandelingen kunt boeken.. Loop je liever zelf door deze stad, dan kun je gebruik maken van   twee lange afstandswandelingen (wandelingen A en B ) door Rotterdam, die ik heb ontwikkeld. Deze wandelingen lopen bekende maar vaak juist door minder bekende delen van de stad. De wandeling is in delen te wandelen. Je kunt hem oppakken en verlaten waar je wilt. Het traject kruist vele malen Metro en tramlijnen. Stations en haltes zijn in de tekst en op de begeleidende kaarten aangegeven. In de tekst wordt aandacht besteed aan geschiedenis, stedenbouw, architectuur en het hedendaagse leven in de stad. Wandeling A (24,5km) loopt van Oost naar West en Wandeling B (30km) van Noord naar Zuid. Wandeling A en B zijn nu ook in boekvorm verschenen te koop in boekhandels en online. Om een indruk te krijgen van deze wandelingen vind je op deze website een verkorte versie.

Voor degenen, die een kortere wandeling (C) langs de bezienswaardigheden in het centrum van Rotterdam willen maken is er de centrumwandeling.

Wandeling D volgt de prachtige singels die rond 1860 zijn aangelegd in het kader van het Waterproject van stadsarchitect Rose.   

Wandel je liever door Rotterdam met een enthousiaste en deskundige gids? Ga dan naar R.O. Tours. Bij hen vind je een breed aanbod aan wandelingen met diverse thema's
Wandelboek
Een beschrijving van de lange afstandswandelingen door Rotterdam zijn nu als boek verkrijgbaar. Handig om mee te nemen op je tocht door Rotterdam! Koop het in de boekhandel of on line.

Genomineerd voor de
Wandeltrofee 2016!

Wandelingen E en F hebben een thema. Wandeling E gaat langs plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van deze plekken wordt het verteld hoe Rotterdam deze periode, die diepe sporen in de stad heeft achtergelaten heeft doorgemaakt. Wandeling F gaat in op de architectuur in de stad. Zowel het oude dat behouden is gebleven, als de moderne architectuur waar Rotterdam bekend om staat.

 

Wandeling A: Oost naar West

Deze wandeling loopt van Oost naar West begint bij Metrostation Kralingse Zoom gaat via het voormalig Drinkwaterleiding terrein, Kralingen, Waterstad, Hoboken, Scheepvaartkwartier, Het Park, Delfshaven en Spangen naar het Marconiplein. De route is opgedeeld in 5 samenhangende delen.

Deel 1a DWL terrein
Deel 1b Kralingen
Deel 2 Waterstad
Deel 3 Hoboken, Scheepvaartkwartier, Het Park
Deel 4 Delfshaven
Deel 5 Spangen

Bij elk routedeel is een aparte routekaart.

Wandeling B: Noord naar Zuid

Deze wandeling loopt van Hillegersberg (Molenlaan) via het Oude Noorden, Provenierswijk, Weena, het Oude Westen, Middelland, Cool naar de Kop van Zuid. Van daar gaat ze verder door Feijenoord, de Afrikaanderwijk, Bloemhof en de Kiefhoek. Na een uitstapje naar het voetbalstadion "de Kuip" gaat het verder via Tuindorp Vreewijk naar het Zuidplein.

Deel 1 Hillegersberg  
Deel 2 Oude Noorden, Provenierswijk
Deel 3 Weena, Oude Westen, Middelland
Deel 4 Cool
Deel 5 Kop van Zuid, Feijenoord, Afrikaanderwijk
Deel 6 Bloemhof, Kiefhoek, de Kuip en Vreewijk

Wandeling C: Centrum

Deze wandeling loopt door het centrum van de stad en een deel van de Kop van Zuid.

 

Wandeling D: De Singels

Wandeling D volgt de singels die rond 1860 zijn aangelegd in het kader van het Waterproject van stadsarchitect Rose.  De wandeling loopt vanaf de Westzeedijk via de Westersingel en de Diergaardesingel naar het Centraal Station. Achter het station vervolgt de route via de Spoorsingel, Noordsingel, Noordplein, Crooswijksesingel, Boezemsingel en Boezem naar het Oostplein.  

 

Deel 1 Westersingel tot Eendrachtsplein 
Deel 2 Westersingel en Diergaardesingel
Deel 3 Spoorsingel, Walenburgerweg
Deel 4 Noordsingel, Noordplein 
Deel 5 Crooswijksesingel
Deel 6 Boezemsingel, OostpleinWandeling E: Rotterdam in de 2e Wereldoorlog

Wandeling E voert langs de plekken, die een rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Aan de hand van locaties en nog bestaande gebouwen worden gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen die van belang waren tijdens de bezettingstijd belicht. Aan de orde komen de oorlogshandelingen in mei 1940, de jodenvervolging, de collaboratie, het verzet, de onderdrukking, arbeidsdienst, hongerwinter en bevrijding.

Deel 1 Oude Westen en Middelland
Deel 2 Cool en Scheepvaartkwartier
Deel 3 Kop van Zuid en Noordereiland
Deel 4 Stadsdriehoek

 

Wandeling F: Architectuur

Wandeling F richt zich op de betekenis van Rotterdam als architectuurstad. Al voor de tweede wereldoorlog was Rotterdam een vruchtbare bodem voor vernieuwing op het gebied van de bouwkunst. De villa's aan het Museumpark, het HBU-gebouw van Dudok en de Parklaanflat zijn daar nu nog getuigen van. Na de 2e wereldoorlog bood de verwoesting van het historische centrum, naast de verschrikking van vele doden, gewonden en daklozen en grote materiėle schade ook een kans voor moderne stedebouwkundigen en architecten om een nieuwe moderne stad op te bouwen naar de laatste inzichten. Na de eerste golf van wederopbouwarchitectuur - dat inmiddels een groot aantal "jongė" rijksmonumenten heeft opgeleverd - zijn met name de bouwwerken van het einde van de 20e en begin 21e eeuw het meest in het oog springend. Vooral  hoogbouw draagt bij aan een cosmopolitische skyline. Op deze wandeling maak je kennis met al deze fasen en architectonische stijlen en leer je wat over de achtergrond van het huidige gezicht van Rotterdam.
Deel 1: Centrum, Waterstad, Kop van Zuid
Deel 2: Scheepvaartkwartier, Dijkzigt, Oude Westen