100 jaar architectuur in Rotterdam

2014: De Markthal

MVRDV (Winy Maas)

 

De in 2014 voltooide Markthal trekt internationaal de aandacht, zowel architectonisch als toeristisch. Het gebouw was één van de aanleidingen voor de New York Times om Rotterdam in de top 10 te plaatsen van Must See places in 2014. Het concept van een overdekte markthal voor verse waren is uniek in dit deel van de wereld. Normaal gesproken worden markthallen gebouwd in landen waar het te warm of te koud is om verse waren in de buitenlucht te verkopen, zoals in het Middellandse Zeegebied of in Scandinavië. Nog unieker is de combinatie met ruim 200 apartementen in de wanden van de constructie.
De vorm is in essentie vrij eenvoudig: het is een langgerekte boog of tunnel waaronde een marktvloer ligt. De uiteinden worden door een glaswand afgesloten. In het 38 meter hoge gebouw bevinden zich 228 appartementen, verschillend in grootte. De helft van de appartementen hebben een venster waardoor men vanuit het appartement direct de markthal in kijkt. De meeste maten van het gebouw zijn enorm. Er is 12.000m² verkoopvloeroppervlak voor 100 marktunits. Daarnaast zijn er 15 voedinggerelateerde winkels en 8 horecagelegenheden. Het gebouw gaat 4 lagen de grond in. Op het eerste ondergrondse niveau bevindt zich een supermarkt, drogist en slijterij en de toiletten. De drie lagen daaronder bieden plaats aan 1200 geparkeerde auto's voor bezoekers en bewoners. Tijdens de bouw in dit oudste deel van de stad (de Markthal staat pal naast de locatie van de oorspronkelijk dam in de Rotte) zijn talrijke archeologische vondsten gedaan. Een selectie daarvan staat tentoongesteld in vitrines op de parkeerdekken, ongeveer op de zelfde diepte waarop ze gevonden zijn. De roltrappen die naar de ondergrondse etages leiden dienen ook als tijdbalk voor de Rotterdamse geschiedenis, die teruggaat tot de 13e eeuw.
De wanden aan de binnenkant van de Markthal zijn verfraaid met een gigantisch grafisch kunstwerk van de hand van Wessel Coenen, de Hoorn van Overvloed genaamd. Het digitaal vervaardigde kunstwerk toont overgrote afbeeldingen van groente en fruit en Rotterdamse bouwwerken. Het heeft een oppervlak van 11.000m² en bestaat uit 4.000 panelen.
De glaswanden aan de uiteinden van de Markthal bestaan uit vierkanten en hangen aan het plafond.
De koopwaar bestaat in hoofdzaak uit delicatessen en exotische groenten, fruit, noten en andere etenswaren. Een aantal van de marktondernemers hebben een terras boven hun verkoopunit waar zij een klein restaurant of lunchroom exploiteren. De Markthal is vooral in trek bij binnenlandse dagtoeristen en buitenlandse bezoekers. De supermarkt bedient vooral omwonenden.
Ondanks het enorme volume en de grote aantallen bezoekers (in de eerste maand al 1 miljoen!) is de geluidsoverlast opmerkelijk laag. Het geluid wordt goed geabsorbeerd door de ruimte en de wanden.

Ook opgeleverd in 2014:

Rotterdam Centraal
Benthem / Van Schooten / Geuze
Cool 63
Allies en Morrison
Dock 21
KCAP
Cabriohuis
HUNK

  

Andere werken van Benthem Crouwel

In Rotterdam

Port City 1,2 en 3
2010
Las Palmas
2007






Elders


Poppodium Metropool
Hengelo
2009
013
Tilburg
1998
Ziggo Dome
Amsterdam
2013
Bergbaumuseum uitbreiding (Schwarze Diamant)
Bochum
2009
Maliebaantoren
Den Haag
1996
Eliciumgebouw RAI
Amsterdam
2009
Ibis Amsterdam Centraal
Amsterdam
1992
Vertrekhal Schiphol
Haarlemmermeer
1992-95
Busstation Amsterdam Centraal
Amsterdam
2013
Utrecht Centraal Station
Utrecht
2018
Den Haag Centraal Station Den Haag
2015
Stedelijk Museum uitbreiding
Amsterdam
2015
HSL Spoorbrug Moerdijk
Moerdijk
2004










100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder