100 jaar architectuur in Rotterdam

2012: Luchtsingel

ZUS Architecten

 

De Luchtsingel is een inzending voor het Stadsinitiatief 2012. Dit is een prijsvraag waarin de gemeente de inwoners vraagt om ideeën om de stad te verfraaiien en het leven in de stad te veraangenamen. Het zijn ook de Rotterdammers zelf die uiteindelijk een keuze maken uit de ingediende plannen. De gemeente stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering.  In 2012 won het idee van ZUS Architecten om een houten loopbrug aan te leggen, die het gebied rond het hofplein verbindt met de Hofbogen onder het voormalige spoorviaduct van de Hofpleinlijn. De luchtsingel wordt behalve met de 3 miljoen van de gemeente ook bekostigd door crowdfunding. Burgers kunnen voor 25 euro een plank beschikbaar stellen.

De Luchtsingel begint aan de Schiestraat en boort zich een weg door het kantoorgebouw Schieblok. Dit gebouw dat bijna aan de slopershamer ten prooi viel is (tijdelijk) herontwikkeld tot broeiplaats van creatieve startende ondernemers. Vervolgens steekt de Luchtsingel de Schiekade over en vervolgens linksaf naar het spoor. Spoorbeheerder ProRail had aanvankelijk een reeks bezwaren  tegen het overbruggen van het spoor door de Luchtsingel. Deze hadden betrekking op de spoorwegveiligheid. Hierdoor kwam de aanleg van de Luchtsingel geruime tijd stil te liggen. In november 2013 was door de ontwerpers aan alle bezwaren tegemoet gekomen en kon de Luchtsingel tijdens een geplande buitendiensstelling van het spoor boven het spoor worden geplaatst.  

De Luchtsingel is een houten constructie van 350 meter lang, waarover voetgangers vanaf de Hofpleinomgeving naar de Hofbogen kunnen lopen. De Luchtsingel maakt deel uit van een groter project, de Test Site Rotterdam, ontwikkeld in samenhang met de Internationale Architectuur Bienale Rotterdam 2011. Op het dak van het Schieblok is een akker aangelegd, waarin stedelijke groenten worden verbouwd. Aan het Pompenburg moet een stadspark ontstaan en op het dak van het voormalige treinstation Rotterdam Hofplein komt een cultureel evenemententerrein.

In 2013 wint de ZUS Architecten met de Test Site de Urban Intervention Award van het stadsbestuur van Berlijn in de categorie Temporary.

Ook opgeleverd in 2012:

Bovenbeek/De Groene Waaier (Park 16 Hoven) 01-10 Archtitecten
Onderwijscentrum EMC Claus en Kaan
De Karel Doorman Van Tilburg, Ibelings, Von Behr Architecten
t Slag Massa
B-toren Wiel Arets
Westerlaantoren Ector Hoogstad
Wandeloord 1e blok Brink, Dost+VanVeen, Zwarte Hond, JSA, Geurts&Schultze, NL Architects
De Calypso Alsop Architects
Groot Willemsplein Dam en Partners

 

 

Andere werken van ZUS:

Werkhotel Schieblok 2011

Elders

Hoogwatergeul Wapenveld 2016
     
 

 

 


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder