100 jaar architectuur in Rotterdam

2010: New Orleans

Alvaro Siza

 

Op de Wilhelminapier, naast Hotel New York, waar ooit de Holland-Amerika lijn was gevestigd,  werd in 2010 het tot dan toe hoogste woongebouw (160m) van Nederland. De naam New Orleans  benadrukt de kosmopolitische functie die dit gebied heeft gehad voor de stad en het land. Het verwijst ook naar een voormalig pakhuis dat hier stond en dat ook New Orleans heette. Die kosmopolitische functie moet het gebied ook weer op zich nemen. Hotel New York was de eerste stap. Andere buren van New Orleans zijn de Cruise Terminal, het Luxor Theater, woontoren Montevideo en  Gebouw Las Palmas, waarin het Nationaal Foto Museum is gevestigd. Andere woontorens zullen nog volgen met klinkende namen als Baltimore, San Francisco en Havanna (ook namen van voormalige pakhuizen) en Rotterdam.

In het gebouw zijn 234 appartementen gerealiseerd varierend van 65 tot 212m². Daar zitten koop- en huurwoningen en "serviced appartments" tussen. De laatste categorie zijn gemeubileerde appartementen voor tijdelijke huurders met een uitgebreid dienstenpakket. Alle bewoners van het complex kunnen gebruik maken van de gym, het zwembad en de gastenverblijven.

De New Orleans is een vierkante toren, die op de bovenste 4 lagen iets verjongt. Op elke etage zijn 4 appartementen, behalve op de bovenste lagen met twee, respectievelijk één penthouse. De gevel is bekleed met marmer hetgeen de hoge kwaliteit moet uitstralen. Alle appartementen hebben een loggia als buitenruimte. Oorspronkelijk bestond het ontwerp uit twee torens op een voet met een tussen terrein. Zowel ontwikkeltechnisch als stedenbouwkundig was dit - gezien de geringe afstand tot de buren van Montevideo - niet haalbaar. Siza heeft met opzet de voet aan westzijde abrupt laten eindigen. Op 4 etages hoge voet ligt het gemeenschappelijk terras en het zwembad. In de voet is de art house bioscoop en muziekzaal Lantaren/Venster gevestigd. Deze bestaat uit 5 bioscoop zalen (totaal 500 plaatsen), een foyer en restaurant en een multifunctionele zaal met een grote speelvloer (300 zitplaatsen). De constructie van het bioscoop staat los in een grotere ruimte, zodat, mocht de bioscoop geen succes worden zij eenvoudig verwijderd kan worden. Lantaren/Venster heeft aanvankelijk een 5-jarige huurovereenkomst met de eigenaar. Het interieur van Lantaren/Venster is ontworpen door het Rotterdamse bureau M2R.


Ook opgeleverd in 2010:

Marskramer Karel Doormanstraat 01-10 Archtitecten
Vancouver Claus en Kaan
Expo en Ontvangstruimte Rijnhaven Deltasync
Cité E. van Egeraat /Tangram
Dua Vista Geurst & Schulze
Bonaventura Geurst & Schulze
Bodega Geurst & Schulze
Blaak 31 KCAP
Nieuw Trapezium Kollhoff und Timmerman
Zenne Quist Wintermans
Eneco Dam & Partners
Spinozatoren Weeda, Van der Weijden
Zuiderster Groosman Partners
Binnenhoftoren AGS Architecten
Essalam moskee Molenaar & Van Winden
Wijnhaven 23
Cité Tangram Architecten
De Zwarte Parel Studio Rolf.fr en Zecc Architecten
Stadspodium Grote Kerkplein Atelier Kempe Thill
Port City 2 en 3 BenthemCrouwel

 

Andere werken van Alvaro Siza:

Elders

Boa Nova restaurant

Matosinhos, Porto

1958-1963

Zwembad

Quinta de Conceição

1958-1965

Woning Miranda Santos

Matosinhos, Porto

1962

Zwembad

Leça da Palmeira

1966

Woning Avelino Duarte.

Ovar

1981-1985

Faculteit Bouwkunde Universiteit

Porto

1987-1993

Herbouw plannen voor de wijk   Chiado na een brand.

Lissabon

1988

Universiteitsbibliotheek

Aveiro

1995

Serralves Museum voor Moderne kunst

Porto

1997

Atelier Architect

Porto

1998:

Woontoren

Maastricht

1999

Zuidelijk Gemeentelijk districtscentrum

Rosario, Argentinië

2002

Serpentine Gallery Pavilion

Londen

2005

Iberê Camargo Foundation

Porto Alegre, Brazil

2008


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder