100 jaar architectuur in Rotterdam

2002: Bioscoop Pathé de Kuip

Sjoerd Soeters

Aan de Stadionweg, heeft Pathé Theatres een megabioscoop laten ontwerpen door Sjoerd Soeters.  De bioscoop ligt bij het woongebied de Veranda, gelegen op het terrein van de voormalige scheepswerf Piet Smit. Het is met meer dan 2700 stoelen de grootste bioscoop van de regio. Het masterplan voor dit gebied is ontworpen door Rudy Uytenhaak en Sjoerd Soeters. In het gebied zijn de functies wonen, winkelen, werken en amusement vertegenwoordigd. Een commerciële strip fungeert als geluidsbuffer tussen het stadion en de woonbuurt en is ontworpen om gezien te worden vanuit de voorbij rijdende auto's op de Stadionweg.
 De entree van de bioscoop bevindt zich aan de kant van de centrale as van het plan. De as loopt van het stadion naar de Maas en sluit aan op de foyer van de bioscoop, die zich tussen twee zalenblokken bevindt.
Het foyeroppervlak is verdeeld over twee niveaus, en wordt bepaald door  hellingbanen, trappen, roltrappen en luchtbruggen. In het 10 meter hoge zalenblok, dat deel uitmaakt van de strip, bevinden zich vier grote zalen; in het gebouwdeel tussen de pleinruimten bevinden zich tien kleinere zalen die gestapeld zijn, waardoor dit deel een hoogte heeft van 15 meter. De zalen variëren in grootte van 128 tot 414 stoelen, wat het totaal brengt op 2746 stoelen.
De gesloten gevels van de bioscoop zijn voorzien van transparante schermen, waardoor de lengte van de gevels wordt doorbroken. 
Het gebouw heeft ook maritieme elementen. De schermen aan de buitenkant lijken op zeilen, de kaartverkooploketten zien er uit als boeien en spotverlichting lijken op patrijspoorten. In vormgeving sluit het ontwerp van de bioscoop goed aan op het ernaast gelegen - en eveneens door Soeters ontworpen - politiebureau.


Ook opgeleverd in 2002:

Woningbouw 2e Katendrechtse haven DKV
Woningbouw Stadstuinen K. Christiaanse
Metrostation Tussenwater M. Struijs
Bioscoop Pathe De Kuip Soeters Van Eldonk Ponec
Woonhuis architect W. Kloosterboer
Schieschuur W. Kloosterboer

Andere projecten van Sjoerd Soeters:

In Rotterdam:

Politiebureau Feijenoord-Ridderster

 2003

Woningbouw De Veranda

 1998-

 

 

Elders o.a.:

Java-eiland

Amsterdam 

 1988-

De Resident (kantoren en winkels Turfmarkt)

 Den Haag

 1988

Circustheater

 Zandvoort

 1991

Supermarkt met woningen

Zeewolde 

 1993

Woningbouw Nieuw Sloten

 Amsterdam

 1993

Helicon

 Den Haag

 1999

Mariënburg

 Nijmegen

 2000


100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder