100 jaar architectuur in Rotterdam

2001: Luxor Theater

Bolles + Wilson

Op de Kop van Zuid, aan de voet van de Erasmusbrug staat sinds 2001 het nieuwe Luxor theater.Groter, moderner en meer toegesneden op de moderne eisen dan het oude. Bovendien is het nieuwe theLuxor theaterater uitermate geschikt voor het spelen van grootschalige producties als Zaalmusicals en opera's. Het gebouw van de Duits/Australische architecten Bolles & Wilson uit Münster  heeft opvallende gevel die grotendeels uit etherniet beplating bestaat. De vormen lijken ontleend aan de scheepsbouw, hetgeen gepast lijkt op deze locatie aan het begin van de Wilhelminapier tussen Nieuwe Maas en Rijnhaven.Tegelijkertijd ademt het gebouw binnnen een intieme theatersfeer. Binnen wordt de aandacht getrokken door de immense entreehal, de imposante, brede, luie trap die vanaf de begane grond leidt naar de Rijnfoyer, diagonale kolommen, het vele glas, de prachtige doorkijkjes en twee grootse foyers die met elkaar in verbinding staan. De foyers kijken uit op de rivier en het havenbekken van de Rijnhaven aan de achterzijde. Het gebouw heeft eigenlijk één gevel die 360 graden beslaat.

Een inwendige oprit maakt het mogelijk dat 18 meter lange vrachtwagens direct het toneel kunnen bereiken. De expeditiestraat is verborgen achter oranje V-vormige kolommen. Het theater biedt plaats aan 1500 toeschouwers. Er is ook een horecagelegenheid - restaurant Leipzig -  met terras met uitzicht over de Rijnhaven in het project opgenomen.

Het architecten echtpaar Julia  Bolles (Duitsland) en Peter Wilson (Australië) streeft naar blikvangende en maatgevende ontwerpen. Dat was precies waar de gemeente naar op zoek was toen ze het Luxor theater als eerste mijlpaal wilde markeren in een streven om van de Wilhelminapier een tweede cultureel centrum in de stad te maken. Bolles + Wilson versloegen in de prijsvraag Rem Koolhaas die met zijn ontwerp als tweede eindigde. 


Ook opgeleverd in 2001:

Hoge Heren

 Wiel Arets

 Maastricht

Kapel Heilige Maria der Engelen

 Mecanoo

 Delft

Hoge Erasmus

 Henk Klunder

 Rotterdam

 

 

 

 Andere projecten van Bolles + Wilson:

In Rotterdam:

Brugwachtershuis Erasmusbrug

 1996

Albeda College Rosestraat 

 1998

 

 

Elders:

Commercieel Blok Grote Marktstraat

 Den Haag

 in aanbouw

Brink Centre

 Hengelo

 1999

Stadsbibliotheek Münster

 Duitsland

 1993

Technologiehof Münster

 Duitsland

 1993

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder