100 jaar architectuur in Rotterdam

1989: Willemswerf

Wim Quist

Op een krappe kavel, Willemswerfingeklemd tussen de Scheepmakershaven en de Boompjes, heeft Wim Quist een kantoorgebouw gerealiseerd voor de Koninklijke Nedlloyd groep. De locatie werd oorspronkelijk ontdekt door Rem Koolhaas als een locatie voor een appartementencomplex. Het idee kwam - als zovele plannen van OMA - niet verder dan de maquette.  Het gebouw, waarvoor Wim Quist in 1983 de opdracht kreeg, dient als hoofdkantoor voor het bedrijf dat voortkomt uit een rij van fusies in het Nederlandse rederswezen en dat een tijdlang op weg is een dienstverlener op logistiek en energiegebied te worden. Door zijn positie aan de Boompjes heeft het een beeldbepalende positie aan de kades van de Nieuwe Maas. Het kantoor gebouw is gebouwd boven op een parkeergarage van vier lagen die toegankelijk is via een spiraalvormige oprit. Het gebouw bestaat uit een schijfvormig blok, 100 meter breed en 90 meter hoog, bekleed met wit geglazuurd betegelde betonplaten. De kopgevels zijn vrijwel gesloten en worden de laatste tijd gebruikt voor grootschalige reclame-uitingen. Aan de rivierzijde laat de vliesgevel een karakteristieke wig zien, die weerspiegeld wordt in een knik in de Boompjes. Aan de stadszijde bevinden zich in een uitstulping de liften en de trappen. Onder het gebouw door loopt een doorgaande straat die uitkomt aan de Hertenkade en de Scheepmakershaven. Het gebouw verraadt de rationalistische voorkeur van  Quist voor goniometrische vormen.

Op de begane grond, het niveau van de Boomjes, is de grootschalige entreehal. Na de parkeergarage, met een afwijkende maatvoering, komt het eigenlijke kantoorgebouw. De eerste kantoorlaag wordt ingenomen door het bedrijfsrestaurant en vergaderzalen. De bovenste laag bevat techniek en kamers voor de Raad van Bestuur. De andere lagen zijn vrij indeelbaar.

Begin 21e eeuw trekt Nedlloyd zich terug op de containervaart. Dochterbedrijf Nedlloyd-lijnen fuseert met het Britse P&O Container Lines tot  P&O-Nedlloyd, dat in 2005 wordt overgenomen door het Deense bedrijf Maersk. In 2006 wordt het Nedlloyd logo in de gevel vervangen door dat van Maersk. In de loop der jaren wordt steeds meer kantoorruimte verhuurd aan andere bedrijven en wordt Willemswerf steeds meer een bedrijfsverzamelgebouw.


Ook opgeleverd in 1989:

PI De Schie C. Weeber
Clipper, Schoener, Galjoen H. Klunder
Hillekop Mecanoo
Twee patiovilla's Onderlangs R. Koolhaas
Hotel Inntel / Imax theater Tuns+Horsting
Woningbouw De Vliegerstraat De NIJL

 

 

 

 

Andere projecten van Wim Quist:

In Rotterdam:

Waterzuiveringsinstallatie Berenplaat 1965
Drinkwaterbedrijf 1977
DWL Productiebedrijf Brienenoordbrug 1977
Uitbreiding Laurenskerk 1981
Maritiem Museum 1986
Rotterdamse Schouwburg 1988
L-Gebouw Erasmus Universiteit 1991
Robeco 1992

 

 

 

 

 

Elders:

Watertoren Eindhoven 1970
Kantoor Suikerunie Breda 1976
Museum Kröller-Muller Otterlo 1977
Scheepsbouwloods Van der Giessen - De Noord Krimpen a/d IJssel 1982
Onderwijsmuseum (Museon) Den Haag 1985
Omniversum Den Haag 1985
Dienstgebouw Neeltje Jans
1985
Kantoor Randstad Diemen 1990
Museum Beelden aan Zee Scheveningen Den Haag 1994
Cobra Museum Amstelveen 1995
Stormvloedkering Hoek van Holland 1997

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder