100 jaar architectuur in Rotterdam

1969: Scholengemeenschap Nicolaas Witsen

André van Stekelenburg (Gemeentewerken)

De Scholengemeenschap was oorspronkelijk gevestigd aan de Oranjeboomstraat en leidde vakmensen op voor de scheepsbouw. In 1969 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Olympiaweg. Dit gebouw werd ontworpen door de architect Van Stekelenburg, in dienst bij Gemeentewerken Rotterdam. 

In het ontwerp komt, omdat het hier een technische school betreft, de bouwtechniek sterk tot uitdrukking in het ontwerp. Het gebouw is ontworpen als staalconstructie en bestaat uit drie delen: een theoriedeel, een praktijkdeel en een gymnastiekzaal. De paviljoens werden in een parkachtige omgeving gezet. De paviljoens zijn onderling verbonden door glazen gangen. De zwarte staalconstructie is binnen en buiten goed zichtbaar en is gevuld met ramen en witte panelen. Eind jaren 90 zijn de vervuilde panelen vervangen. Oorspronkelijk was de school een LTS voor scheepsbouw en waren er werkplaatsen voor constructiebankwerken, lassen en machinale houtbewerking. Er kon een compleet schip gebouwd worden, dat via  een grote schuifdeur in de westgevel naar buiten kon worden geschoven voor verder transport. De werkplaatsen zijn bij de gecombineerde lts en leao voor een deel van functie veranderd.

Tegenwoordig maakt het gebouw deel uit van de Openbare Scholengemeenschap Nieuw-Zuid met een viertal vestigingen op Rotterdam Zuid. In dit gebouw is nu de praktijkschool gevestigd voor leerlingen met leerproblemen en de afdeling zorg van het vmbo.


Ook opgeleverd in 1969

Crematorium Zuidwijk Dick Apon
Wijk Ommoord Lotte Stam-Beese
Rijkswaterstaat Boompjes 200 Henk Bakker

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder