100 jaar architectuur in Rotterdam

1954: Meubelwarenhuis H.H. de Klerk en Zonen 

Van den Broek & Bakema

Het naoorlogse winkelhart van Rotterdam genoot in de jaren '50 van de 20e eeuw wereldfaam. Op grond van het Basisplan van Van Traa uit 1946 werden een aantal winkelcomplexen gebouwd. In 1951 werd het gebouw voor Ter Meulen / Van Vorst en Wassen (nu De Grote Lijn) eerste van deze complexen door het bureau Van den Broek & Bakema gerealiseerd. Kort daarop volgde de baanbrekende (want autovrije) winkelboulevard De Lijnbaan en in 1954 het Meubelwarenhuis van H.H. de Klerk en Zonen. Aan de overzijde van het Binnenwegplein was al in 1950 een groot meubelpaleis voor Piet van Reeuwijk gebouwd door Hendriks Van der Sluijs & Van den Bosch, het huidige pand van Media Markt.

Het ontwerp poogde compactheid en overzichtelijkheid te combineren in een kubusvormig gebouw met gesloten buitenwanden en met trapsgewijs om een vide naar boven oplopende tentoonstellingsvloeren. Een personenlift en een schacht met technische installatie verbinden de 5 niveaus. De laatste is 30 meter hoog en steekt uit het gebouw. Bovenin de schacht bevond zich een werkplaats. Op het dak was het bedrijfsrestaurant en een dakterras. De eerste verdieping kraagt uit en bepaald sterk het aanzien. Bij het materiaal valt het ruw gehakte beton van de kolommen op en het leisteen in de bekleding van de wanden. Er was een passage op de begane grond, waardoor een zgn. eilandetalage was ontstaan. In deze passage en vlak naast Jungerhans waren entrees, gemarkeerd door een uitkraging.

Het toepassen van contrasten in open en gesloten vlakken en volumes, van horizontale banden en verticale kernen is terug te voeren op het functionalisme van de Van Nellefrabriek van Brinkman en Van der Vlugt, het bureau waar de architecten hun loopbaan begonnen. Het gebouw, is - op de kelder en begane grond na - in hoofdopzet in tact gebleven. In 1985 verhuisde De Klerk naar Capelle aan den IJssel. In 1988 nam Boekhandel Donner het gebouw in gebruik. Behalve een boekhandel kwamen er ook een café, een cd-winkel, een afdeling voor studieboeken en een stripwinkel in het pand. De passage op de begane grond is dichtgezet en de hoofdentree is op de hoek van het Binnenwegplein gesitueerd. In de kelder was eerst een supermarkt gevestigd. Bij een renovatie in 2000 door architectenbureau Van Velzen Lafeber Bonneur werd ook de kelder bij de boekhandel getrokken. Na het faillissement van moederbedrijf Polare verhuisde Donner naar het bankgebouw van de Rotterdamsche Bank (ABNAMRO) aan de Coolsingel. Nu biedt het pand ruimte aan pop-up stores.


Ook opgeleverd in 1954:

Bejaardencentrum Grootenboom van Os Cornelis Elffers
Woningbouw Hoogstraat (t.o. Galleries Modernes) H. Bakker
Woonhuis 's-Gravenweg 127 H. Bakker
Kantoor Vrije Volk J.J.M. Vegter
Mormonenkerk, Jacques Perkstraat M.C.A. Meischke
NS Station Noord S. Van Ravensteyn
Meubelwarenhuis De Klerk Van den Broek en Bakema
Schoenenmagazijn Huf Van den Broek en Bakema


Andere projecten van Van den Broek & Bakema:

In Rotterdam:

Lijnbaan
1953
Werkplaatsengebouw HAL (Las Palmas)
1953
't Venster
1953
Schoenenmagazijn Huf
1954
Meubelwarenhuis De Klerk
1954
Galeries Modernes
1957
Montesori lyceum
1960
Woonhuis Van Buchem
1961
Centrale Bibliotheek
1983

Elders:

Gereformeerde kerk Nagele 1957
Ketelhuis Delft 1957
Wereldomroep Hilversum 1961
Aula TU Delft Delft 1966
Het Dorp Arnhem 1966
Faculteit Bouwkunde Delft 1967
Bungalowparken Sporthuis Centrum (CenterParcs) Diverse vanaf 1968
Expopaviljoen Osaka 1970
Raadhuis Terneuzen Terneuzen 1972
Postcheque en Girodienst (Postbank) Arnhem 1973
Heineken brouwerij Zoeterwoude 1974
Hernesseroord Middelharnis 1974
Faculteit Civiele Techniek Delft 1975
Kernwandgebouwen Tilburg 1975
Raadhuis Ede Ede 1976
Hoofdkantoor Siemens München 1978



100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder