100 jaar architectuur in Rotterdam

1939: Erasmushuis (HBU)

Wim Dudok

Het Erasmushuis vormde bij oplevering in 1939 de noordelijke wand van het toenmalige Van Hogendorpplein (nu Churchillplein) en samen met de eveneens door Dudok ontworpen Bijenkorf (gesloopt) de afronding van de Coolsingel. Het plein moest een belangrijk kruispunt worden van drukke verkeersaders met een stedelijke allure. In de oude stedenbouwkundige opzet maakte de Coolsingel via de Schiedamse Vest / Schiedamsesingel een lichte knik naar het westen maakte. Aan de rooilijn van zowel dit gebouw als dat van de aan de overzijde gelegen pand van de Rotterdamsche Bank (nu ABNAMRO) is het oorspronkelijke verloop te zien. Na de oorlog veranderde de context. De Coolsingel werd rechtgetrokken en sluit nu aan op de Schiedamse dijk en de Bijenkorf werd afgebroken om ruimte te maken voor "het zicht op de rivier". Doordat op die plek nu het Maritiem Museum staat is dat concept inmiddels weer verlaten.

Het van oorsprong bedrijfsverzamelgebouw, waarin verschillende bedrijven kantoor hielden, bestaat uit een twaalf lagen en 35 meter hoog blok met een witte tegelgevel van - zoals zo vaak bij Dudok - geglazuurde bakstenen en een laagbouwdeel. Deze staat op een zwart granieten plint. Het laagbouw deel, waarin ooit een café met dakterras was gevestigd staat op poten en houdt zou het zicht vanaf de Coolsingel op het er achterliggende Schielandhuis in tact. Aan de zuidgevel is de brandtrap aangebracht in een aantrekkelijke zigzag-structuur. Aan de Coolsingel zijde zien we balkons met de typische ronde Dudok ramen. Bedrijven huurden vaak een halve of hele verdieping. Eén van de eerste huurders van het Erasmushuis was de Hollandsche Bank-Unie. In de jaren zestig werd de HBU eigenaar van het gebouw en sindsdien staat het Erasmushuis bekend als 'het HBU-gebouw'. In 1964 is HBU een zelfstandige dochter van ABN geworden. Het HBU-gebouw is in de loop der jaren van binnen volledig gerenoveerd. Maar de buitenkant verkeert, op een aantal noodzakelijke aanpassingen na, nog in de oorspronkelijke staat. De stalen raamkozijnen bijvoorbeeld werden wegens roest vervangen door een uitvoering in gemoffeld aluminium en de honderden glazen ruiten zijn wegens breuk ingeruild voor modern gouddampig glas. Aan de Coolsingelzijde is een halfronde zwartmarmeren uitbreiding van Kraaijvanger Architecten gekomen. Het is een zakelijk gebouw, maar Dudok zag toch kans dit soort frivoliteiten in te brengen. Het gebouw moet zijn tijd vooruit zijn geweest of zeer tijdloos zijn, aangezien het volledig harmonieert met de hypermoderne omgeving, die er de laatste decennia omheen is ontstaan. 

Dudok neemt een bijzondere plaats in de Nederlandse architectuur. Hij ontrekt zich aan de indeling tussen traditionalisten van bijvoorbeeld de Amsterdamse School en de functionalisten van het Nieuwe Bouwen. Van 1915 tot 1952 was hij stadsachitect van Hilversum waar nog vele publieke gebouwen van hem staan met als bekendste voorbeeld het Raadhuis. Buiten Hilversum was hij ook actief, ook in Rotterdam. In de literatuur krijgt zijn ontwerp voor de Bijenkorf uit 1930 de meeste lof. Helaas is het gebouw na de oorlog afgebroken. Bewaard zijn nog wel het Erasmushuis, het kantoor van de Nederlanden van 1845 (Café Dudok) en dit bankgebouw aan de Coolsingel. 


Ook opgeleverd in 1939:

Woonhuis Gestel J.H. van den Broek
Woonhuis Snoek J.H. van den Broek
Chabotmuseum L. Stokla

 

Andere projecten van Dudok:

In Rotterdam:

Bijkantoor Verzekeringsmij Nederlanden van 1845 1952

Elders:

Geraniumschool  Hilversum 1918
Gemeentelijk Sportpark Hilversum 1920
Dr. H. Bavinckschool Hilversum 1922
Badhuis Hilversum 1922
Gem. woningbouw Bosdrift, Diependaalselaan, Hilvertsweg Hilversum 1923
Jan vd Heydenschool Hilversum 1926
Fabritiusschool Hilversum 1926
Eigen woonhuis De Wikke, Utrechtseweg 7 Hilversum 1926
Julianaschool Hilversum 1927
Catharinaschool Hilversum 1927
Nassauschool Hilversum 1928
Ruysdaelschool Hilversum 1928
Vondelschoo Hilversum 1929
Calvijnschool Hilversum 1930
Kleuterschool Hilversum 1929
Raadhuis Hilversum 1930
Noorderbegraafplaats Hilversum 1930
Lorentzschool Hilversum 1930
Multatulischool Hilversum 1931
Snelliusschool Hilversum 1932
Monument Afsluitdijk Den Oever 1933
HAV bank Schiedam 1935
Paviljoen Wildschut Hilversum 1936
Havenkantoor Hilversum 1937
Stadsschouwburg Utrecht 1941
Hoogovens Velsen-Noord 1951
Benzinestation Rosmalen 1953
Havengebouw Amsterdam 1965

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder