100 jaar architectuur in Rotterdam

1930: Woonhuis de Boogerd

Marinus Granpré Molière

Dit huis werd in 1930 gebouwd voor de bankier Karel Paul van de Mandele, de initiatiefnemer voor het arbeiderswoonproject Tuindorp Vreewijk in Rotterdam-Zuid. Van der Mandele was betrokken bij vele Rotterdamse culturele en maatschappelijke initiatieven, zoals de oprichting van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (de huidige Erasmus Universiteit), de Club Rotterdam en de naoorlogse Opbouwdag.

Het is ziet eruit als een oertype huis en kan gezien worden als een soort manifest van de architectuurrichting de Delftse school  . De architect Granpré Molière, grondlegger van deze school  van traditionele architecten, zette zich af tegen de modernisten van het Nieuwe Bouwen. Volgens hem was het bouwen van huizen van een dermate hoge orde, dat die niet kon worden geleid door overwegingen van efficiency of kosten. Tegenover het gelijkheidsdenken van de socialisten stelt hij de hiërarchische ordening, tegenover de mechanisering de ambachtelijkheid, tegenover vernieuwing de eeuwige waarheid. Tegenover 'onedele' materialen als beton en staal stelt hij de vertrouwde baksteen en hout. Een woning is geen machine om in te wonen maar een 'kunstwerk waarin ziel en lichaam rust vinden.' Vandaar dat alle traditionele elementen zijn aangebracht. Granpré legt bovendien de nadruk op de beslotenheid van het gezin en niet op de moderne mens die open moet staan voor de wereld. De ramen zijn dan ook klein gehouden.

Zoals gezegd is De Boogerd een archetypische woonhuis, "zoals een kind een huis zou tekenen". De buitenwanden zijn van baksteen, het zadeldak is belegd met pannen en de kleine ramen zijn in houten kozijnen gevat. De voorgevel is vrijwel symmetrisch met de voordeur in het midden.


Ook opgeleverd in 1930:

Christus Koningkerk H.P.J. de Vries
Kantoor Diepenveen W. Kromhout
St Willebrorduskerk Beukelsdijk P. Buskens

 

Andere projecten van Granpré Molière:

In Rotterdam:

Tuindorp Vreewijk
1913

  Elders:

Kerk Groot Seminarie Haaren 1939
Kerk OLV van altijd durende bijstand Breda 1953
Raadhuis Oosterbeek 1966

 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder