100 jaar architectuur in Rotterdam

1929: De Kiefhoek

J.J.P. Oud

Tussen 1925 en 1930 ontwierp Oud een wijkje voor grote gezinnen met een kleine beurs. Het heeft alles van een in tot de kleinste details uitgedachte woonwijk. Vrijstaande kopwoningen, wit pleisterwerk, platte daken, horizontale Kiefhoek vensterstroken een speelplaats en primaire kleuren. Eerder bouwde Oud een soortgelijk project in Hoek van Holland. De harmonische opzet van de wijk toont Oud's afkomst uit de kunststroming de Stijl. De wijk bestaat ongeveer 300 woningen, een waterstokerij, twee winkels en een kerk. Verder zijn er nog twee kinderspeelplaatsen. Het plan is opgebouwd uit langgerekte stroken bestaande uit standaardwoningen van twee lagen. Aan de zuidzijde van de wijk zijn, vanwege de schuine grenslijn van het plangebied afgeronde hoeken van twee, aan deze zijde gesloten bouwblokken. In de ronde hoeken zijn winkels opgenomen. Juist deze blokbeëindiging doet denken aan het project in Hoek van Holland van een jaar eerder. De horizontaal gelede gevels hebben een grijze onderstrook met gele borstweringen. De gele raamstrook op de eerste verdieping wordt van de onderstrook gescheiden door een witte band. De voordeuren zijn rood. De tuinen zijn gescheiden door gele bakstenen muurtjes en afgesloten door blauwe tuinhekken. Allemaal primaire kleuren van de Stijl. Een halfronde trap leidt naar de bovenetages met drie kleine slaapkamers. Het ontwerp van de kerk levert Oud gratis, zodat hij zeker van kan zijn dat de stedenbouwkundige eenheid van de wijk bewaard blijft. Het is een eenvoudige rechthoekig doos, waarin de zaal  aan weerzijden balkons met balkons wordt geflankeerd, waaronder nevenruimten zijn gemaakt. Net als de woningen zijn de gevels witgestukt en horizontaal geleed. De kerk was oorspronkelijk gebouwd voor de Hersteld Apostolische kerk, maar is nu na een renovatie door Van Duivenbode en De Jong in 1994 al geruime tijd in gebruik bij het Leger des Heils.

Het was voorlopig een van de laatste gemeentelijke projecten. De bouwkosten waren weer gekelderd en de animo voor gemeentesubsidies daarmee ook. Ook de noodzaak voor beton was verdwenen en dus werd de Kiefhoek gewoon gemetseld en daarna gepleisterd. Er werd ook weer meer gebouwd door particulieren, zij het niet voor de allerarmsten, waarvoor de Kiefhoek was bedoeld. Voor het besluit tot realisatie van de Kiefhoek ontstond in de Gemeenteraad een nogal onsmakelijke discussie. In de oorspronkelijke plannen waren de woningen voorzien van een douche en een extra kraan op de slaapetage. Dit was voor veel raadsleden te veel luxe. "Valide" arbeiders hadden die immers ook niet. Het had dus geen pas om met hun belastinggeld voor de allerarmsten wel dergelijke luxe voorzieningen te scheppen. Volgens een raadslid was dit ook niet nodig: "...die menschen verlangen niet naar dat water in zoo grote hoeveelheid in hun woningen. Dat is een soort bewoners, die veeleer watervrees dan waterlust hebben." Ook stelde hij "dat het niet op den weg van de Gemeente ligt om woningen te bouwen met het doel gezinnen te verheffen." . Anderen vonden het hele project, gezien de leegstand in de betonwoningen, overbodig. De christelijke fracties gingen accoord nadat wethouder Heijkoop had beloofd dat de kleine woningen van 61m² (!)  bij voorkeur naar grote gezinnen zouden gaan. Met drie bedden in de voorkamers en een tweepersoonsbed achter kon hier een gezin met zes kinderen wonen. Vaak werd nog een extra bed op de overloop gezet. Wethouder Heijkoop wist tenslotte de raad ervan te overtuigen dat "minder draagkrachtige" gezinnen, waaronder ook mensen met "gedegenereerde woonzeden" wel hulp en "opvoedend toezicht" nodig hadden en dat dit project en de woninginspectie daartoe de aangewezen middelen waren. Het voorstel werd uiteindelijk met 30 leden voor en 7 tegen aangenomen. Woninginspectrices hielden toezicht op het woongedrag van de bewoners. Ondanks de versobering werden de zorgvuldig ontworpen interieurelementen als een kapstok met hoedenplank, vaste kasten, een gootsteen en een stookplaats nog wel gerealiseerd.

Begin jaren negentig werd de wijk Kiefhoek, Rijksmonument. Restauratie was noodzakelijk, want wegens een kostenbesparing van indertijd F 300,- per woning waren de woningen niet gefundeerd. De restauratie werd tussen 1989 en 1995 op bijzondere wijze gestalte gegeven door architect Wytze Patijn. De woningen werden gesloopt en zorgvuldig gereconstrueerd, waarbij de kleine woningen zijn samengevoegd en intern aangepast aan hedendaagse eisen. Eerst werd als proef een blokje aan het Hendrik Idoplein vervangen.
Eén woning is in de oorspronkelijke staat van 1930 gereconstrueerd, compleet met alle inbouwmeubilair en fungeert als Museumwoning.


Ook opgeleverd in 1929:

Koninginnebrug A.H. Rood
Woning Van der Leeuw Brinkman & Van der Vlugt
Klooster Lange Hilleweg E&H.Kraaijvanger
Woningbouw/Winkels Mathenesserplein J.H. van den Broek

Andere projecten van J.J.P. Oud:

In Rotterdam:

Woningbouw Spangen, Pieter Langendijkstraat 2 - 88 1920
Witte Dorp 1922
Woningbouw Tuschendijken, Kobellstraat, Van Duylstraat 1923
Directiekeet Witte Dorp 1923
Woningen Hoek van Holland 1926
Spaarbank te Rotterdam 1957
Kantoorgebouw De Utrecht 1961

  Elders:

Shell Gebouw Den Haag 1946
Militair Ereveld Grebbeberg Rhenen 1952
Nationaal Monument Amsterdam 1956
Bio Vakantieoord Arnhem 1960
Nederlands Congresgebouw Den Haag  1963

 

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder