100 jaar architectuur in Rotterdam

1924: St Franciscus College

H. Sutterland, P. Buskens

De eerste Rooms-Katholieke HBS in Rotterdam werd opgericht naar aanleiding van de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs in 1917. In september 1919 opende de school aan de Boompjes en in 1924 werd deze nieuwbouw betrokken.

Op 18 juli 1922 werd de eerste steen gelegd, nog te zien links van de entree. De school werd gedurende de jaren vijftig en zestig enkele malen verbouwd en uitgebreid door Kraaijvanger Architecten

Het gebouw ligt enigszins terug in het gesloten gevelfront van de Beukelsdijk. Het ontwerp  is geïnspireerd op de architectuur van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het bakstenen gebouw met zijn horizontale accenten in de vorm van luifels, dorpels en lateien. De plastische compositie van zeven vooral horizontale rechthoekige volumes is voorzien van een verticaal accent in de vorm van de torenachtige opbouw rond het schoorsteenkanaal. 

Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, die globaal de rooilijnen van de Beukelsdijk en de Velsenluststraat volgt. Daarmee is een omsloten binnenplaats gecreëerd.
De hoofdentree geeft toegang tot een centrale hal en een trappenhuis in de knik van de L. In de korte poot van de L zijn de bijzondere lokalen opgenomen, in de lange poot de theorielokalen. De lokalen zijn aan een middengang gesitueerd. Aan de uiteinden van de L zijn lokalen over de volle breedte van het gebouw opgenomen. Op de begane grond bevindt zich in de lange poot van de L een gymnastieklokaal en op de verdieping de tekenlokalen. In de korte poot is hier op de verdieping de aula te vinden. De aula werd ook als kapel gebruikt. Het gebouw is uitgevoerd in een platte, rode baksteen. De horizontale delen als luifels, dorpels en lateien zijn deels van beton, deels van tufsteen. Op de hoek van het gebouw was een natuurstenen sculptuur aangebracht, waarvan nog slechts de sokkel resteert. Opmerkelijk zijn de samengestelde vensters, bestaande uit een groot, breed middengedeelte en kleiner boven- en onderdeel.
Er zijn tal van bijzondere details te zien, zoals de geornamenteerde dakranden, het siermetselwerk bij de torenbeëindiging, de bijzondere raamvorm bij de lokalen en het smeedwerk bij de entree. Het hekwerk van het bordes is voorzien van een gietijzeren rolmotief, dat terugkeert bij de belettering van de school.

De nieuwe vleugel aan het G.W. Burgerplein uit 1962 steekt nogal af bij de omgeving. Een aardig detail van de nieuwbouw is een keramisch gevelreliëf van Marijke van Vlaardingen.
Begin jaren negentig is het gebouw gerenoveerd en zijn zes nieuwe lokalen toegevoegd. In 1969 werd het onderwijs gemengd. In 1974 wijzigde de naam in City College St. Franciscus.

Ook opgeleverd in 1924:

 

 

 

Andere projecten van P. Buskens:

In Rotterdam:

Atlantichuis 1928
Woonhuis Schiekade 77 1896
Willebrorduskerk 1930
Kerkelijk complex Mathenesserlaan/Fruinstraat, w.o.

St Laurentius en St Elisabethkerk 1908
Herenhuizen Heemraadsingel 161-169 1917



Elders:

St Franciscuskerk Heerlen
Aloysius College Katwijk

  

Andere projecten van H. Sutterland:

In Rotterdam:

Rehobothkerk 1951



100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder