100 jaar architectuur in Rotterdam

1923: Postkantoor

G. Bremer

Samen met het ernaast gelegen stadhuis - dat in dezelfde periode werd gebouwd - markeert het postkantoor de voorname status die de Coolsingel als stadboulevard moest krijgen. Tot ongeveer 1850 vormde de Coolsingel de westgrens van de ommuurde stad. Het was een verdedigingsgracht. De stedelijke ontwikkeling had zich tot dan toe door verdichting binnen de stadsdriehoek - gevormd door Coolsingel, Goudsesingen en Nieuwe Maas - beperkt. In de 2e helft van de 19e eeuw begon Rotterdam door de havenontwikkeling aan een spectaculaire bevolkingsgroei. Men ging buiten de muren bouwen en na de invoering van de nieuwe vestingswet van 1874 konden de stadsmuren worden gesloopt. In het begin van de 20e eeuw ontstond er bij het stadsbestuur - met name bij burgemeester Zimmermann - behoefte aan een mondaine stadsboulevard, zoals die in Parijs en Brussel in eind 19e eeuw waren aangelegd. Ook waren bestaande publieke gebouwen zoals het stadhuis, het postkantoor en de beurs te klein geworden voor de groeiende stad. Plannen werden gemaakt om de Coolsingel om te vormen tot zo'n stadsboulevard. In 1913 werd de Coolsingel gedempt. Voor het stadhuis en postkantoor moesten oude krottenwijken als de rosse buurt "Het Poldertje" wijken. In het bombardement van 1940 bleven de grote gebouwen aan de Coolsingel wonderwel nagenoeg gespaard.

Het postkantoor is een ontwerp uit 1915 van rijksbouwmeester Kees Bremer (1880-1949). Door materiaalschaarste vanwege de Eerste Wereldoorlog duurde de bouw van september 1915 tot april 1923. Het is een modern gebouw qua constructie en deels ook qua detaillering. De gevel is neoclassicistisch. Om het stadhuis een meer prominente positie aan de Coolsingel te geven wijkt het postkantoor een enkele tientallen meters Interieurtekeningnaar achteren. Hiermee werd het tegenovergestelde bereikt. Het postkantoor krijgt hierdoor een voorplein, terwijl het stadhuis te dicht op de Coolsingel staat om een monumentaal effect te bereiken. De buitenmuren van het gebouw zijn van muschelkalksteen en beslaan vier etage met een Mansardekap erop. Op de gevel heeft de beeldhouwer Joop P.H. van Lunteren een aantal fantasievolle beelden aangebracht, die posterijen, telegrafie en telefonie voorstellen    . Vijf reliëfs stellen de vijf werelddelen voor, die het wereldomvattende werkgebied van de posterijen moeten verbeelden. Europa wordt boven de hoofdingang voorgesteld door een jong gezin. 

Het interieur van het postkantoor is indrukwekkend. De hal die over de breedte van het gebouw is gemaakt is 22,5 meter hoog en opvallend licht. De hal is voorzien van paraboolvormig tongewelf van beton met cassettes en bovenlichten.

Kees Bremer werd in 1924 aangesteld als enig en algemeen Rijksbouwmeester van de nieuwe Rijksgebouwendienst, een samenvoeging van verschillende bouwbureaus. Hoewel gewaardeerd in zijn eigen tijd, is hij een relatief onbekend architect gebleven, deels omdat zijn functie vooral een ambtelijke was, en hij door bezuinigingen en economische recessie weinig tot stand kon brengen. Bovendien was hij een moeilijk te plaatsten architect: geen modernist, geen vernieuwer en niet aangesloten bij een bepaalde groep of beweging. De vernieuwing in de Nederlandse architectuur ging aan de Rijksgebouwendienst grotendeels voorbij. Bremer vervulde zijn functie tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het postkantoor is in 2007 gesloten en staat sindsdien leeg. In 2016 werd bekend dat het gebouw wordt herontwikkeld tot een hotel, waarbij de monumentale lokettenhal als publiekelijk toegankelijke lobby wordt gebruikt. Aan de achterzijde wordt een 150m hoge woontoren toegevoegd om het  project economisch haalbaar te maken. Het ontwerp is van ODA NY in samenwerking met Braaksma & Roos. De oplevering is gepland voor 2022.


Ook opgeleverd in 1923:

Directiekeet Witte Dorp J. Oud
Woningbouw Tusschendijken J. Oud
Armen- en weeshuis St Jansplaats (Nw Binnenweg 31) M. Brinkman
Bibliotheek N. Lansdorp, J. Poot, D. Logemann

 

Andere projecten van G.C. Bremer:

In Rotterdam:




Elders:

Ministerie van Economische Zaken Den Haag 1917
Belastinggebouw Enschede 1938
Kunstbunker Otterlo 1939
Faculteit Scheikundige Technologie Delft 1946
Stationspostkantoor  Den Haag 1949
Basisplan TU Delft Delft 1950

  

100 jaar Architectuur- overzicht

terug

 

verder