100 jaar architectuur in Rotterdam

1909: Elevatorhuis

M. Brinkman

Dit kantoorgebouw is gebouw in opdracht van de Graan Elevator Maatschappij (GEM).  Michiel Brinkman kreeg de opdracht voor het Elevatorhuis van J. van Dusseldorp, president-commissaris van de Graan Elevator Maatschappij. In dezelfde periode werkte hij voor Van Dusseldorp ook aan de stoommeelfabriek 'De Maas' aan de Brielselaan. De initialen zijn zichtbaar in boven de natuurstenen guirlandes bovenaan de gevel. Een tegeltableau van de Rotterdamse kunstenaar Bernard Richters in de geveltop met reliëf van een schip dat met stoomelevatoren wordt gelost verwijst eveneens naar de opdrachtgever en oorspronkelijke gebruiker van het pand. 

De bouw van het kantoorpand breekt met het gebruik om kantoren te vestigen in morsig verbouwde herenhuizen. In dit kantoorgebouw wordt "een gepaste mate van hygiëne en schoonheid" niet meer strijdig geacht met een zakelijke koopmansgeest. "Zoowel uit- als inwendig mag dit gebouw gezien worden." De anonieme auteur van een artikel over het gebouw in De Bouwwereld concludeert vervolgens "dat hier kloeke en ruimziende zakenmenschen aan het hoofd stonden, mannen die niet benepen op de halfjes keken, die wisten van ontvangen, maar ook van uitgeven."

Het symmetrische gebouw heeft de ingang gek genoeg aan de rechterzijde. De gevel is klasiek met een souterrain van natuursteen en verder een bakstenen gevel met kroonlijst en een schilddak. Het gebouw wordt gedomineerd door een centraal gelegen hal met een  monumentaal trappenhuis. De hal is voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood ,ontworpen door Jan Schouten. Aan de voor- en achtergevel liggen ruime kantoorvertrekken. De fraai gedecoreerde Commissarissenkamer en Directiekamer liggen aan de achterzijde op de eerste verdieping. Ze zijn met eiken en palissander betimmerd. In de Commissarissenkamer zijn glas-in-loodramen aangebracht met taferelen die het bedrijf uitbeelden. De bediendenkantoren zijn eenvoudig afgewerkt.

Het gebouw bevatte voor die tijd moderne voorzieningen als een lift en centrale verwarming. De tweede verdieping was apart bereikbaar via de lift en een tweede trap en kon afzonderlijk worden verhuurd. Tot 1976 was de bovenste verdieping in gebruik als woonruimte. Sindsdien is het gebouw in gebruik als bank.


Andere projecten van M. Brinkman:

In Rotterdam:

Hoofdgebouw Meneba NV Meelfrabriek 1914
Justus van Effenblok 1922
Armen- en weeshuis St Jansplaats (New Binnenweg 31) 1923

Elders

Villa Hooghalen 1922



100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder