100 jaar architectuur in Rotterdam

1908: Sociëteit De Maas

B. Hooykaas jr.

Het clubgebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging 'De Maas' aan de Veerhaven uit 1908 werd in samenwerking met Michiel Brinkman door Barend Hooykaas ontworpen. Het gebouw heeft Jugendstil-invloeden. Hooijkaas was zelf lid van 'De Maas'  en had er een eigen zeilschip liggen. Michiel Brinkman werkte na zijn studie van 1902 tot 1910 op het bureau van Hooijkaas.

De in 1851 opgerichte vereniging is ontstaan als voortzetting van een aantal particuliere roei- en zeilclubs die actief waren op de rivier de Maas in Rotterdam. In 1901 heeft Koningin Wilhelmina het predikaat Koninklijk toegekend aan De Maas, tezamen met het privilege de clubstandaard te voeren in de Nederlandse vlag. De vereniging telt 2300 leden. De vereniging was eerder aan de Zalmhaven en op Katendrecht gevestigd. Het verenigingsgebouw, ontworpen door A. van Ameyden van Duym Dzn., stammend uit 1885  en liggend in de aanvankelijk rustige, landelijke omgeving, moest wijken voor de oprukkende havenwerken. De nieuwe locatie moest uiteraard direct aan de rivier liggen en bij voorkeur nabij het centrum. De vereniging heeft inmiddels roeiloodsen aan de Rotte en jachthavens aan de Kralingse Plas en in Zierikzee. De sociëteit bleef van belang als zakenclub, waar de havenbaronnen samen komen. De koningin is beschermvrouwe, de kroonprins, de burgemeester en de zeezeiler Conny van Rietschoten zijn lid.

Centraal in het clubgebouw ligt de grote sociëteitsruimte met tongewelf. De spanten van het gewelf zijn in het zicht gelaten en verdelen de ruimte in drie delen. In het middelste deel zijn grote halfronde ramen geplaatst met glas-in-lood. Aan de ene zijde sluit de sociëteitsruimte aan op een leeszaal, eveneens voorzien van een tongewelf. Aan de andere zijde ligt een buffet met erboven een galerij waarop een orkestje plaats kon nemen. De ruimte sloot aan de lange zijde aan op een overdekte veranda met uitzicht over de rivier. In de beide van erkers voorziene hoeken aan weerszijden van de veranda waren een dames- en een herensalon (voor de oudere leden) gesitueerd. Een derde hoek bevatte de bestuurskamer. In de zone tussen de kade en de sociëteitsruimte bevonden zich toiletten, garderobe en de woning van de beheerder.

De gevels is versierd met verschillende kleuren, motieven en een tegeltableau met golven. Het torentje op de hoek heeft dakpannen in de vorm van schubben. De vorm van de hoofdruimte keert terug in het grote halfronde raam in de zijgevel. Het hoge dak is belegd met groene geglazuurde pannen. Het gebouw is in een Jugendstilachtige stijl ontworpen. In het interieur waren grijze zandstenen pijlers gecombineerd met geelgeverfde spanten en dieprode lambriseringen en deuren. De damessalon - dames zijn sinds 1933 als volledig lid toegelaten - was in lichte kleuren met crème en blauw behang uitgevoerd. Het gebouw is aan de zijde van de veranda enkele malen uitgebreid.


Ook opgeleverd in 1908:

St Laurentius en Elisabeth kerk P.G. Buskens
Hofpleinviaduct A.C.C.G. van Hemert

 

Andere projecten van Hooykaas:

In Rotterdam:

Grote Kerk Overschie 1901
Vrouw Groenevelts Liefdesgestichthofje 1904
Hofje uit Liefde en Voorzorg 1904
Societeit Roeivereniging De Maas 1908

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder